*Nettavisen* Nyheter.

Ap vil at asylsøkere skal bidra mer på mottakene

Ap-leder Jonas Gahr Støre og hans parti har vedtatt asylinnstramminger.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og hans parti har vedtatt asylinnstramminger. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

Arbeiderpartiet vil redusere det offentliges kostnader ved drift av asylmottak og foreslår at enkelte arbeidsoppgaver utføres av asylsøkerne selv.

11.11.15 22:47

Det går fram av partiets forslag til nye asyl- og innvandringsregler, som ble vedtatt onsdag.

Fakta

Fakta om Arbeiderpartiets forslag til asylpolitikken

«Redusere det offentliges kostnader ved drift av mottak, konkrete arbeidsoppgaver må kunne utføres av asylsøkerne selv, og inntjening/utbytte må være nøktern», lyder ett av punktene på listen.

I forslagene kommer det også fram at Ap vil støtte lovendringene regjeringen har varslet for å møte situasjonen på grensestasjonen Storskog ved den norsk-russiske grensen i Sør-Varanger i Finnmark.

Statsminister Erna Solberg (H) varslet tirsdag at hun allerede fredag vil legge fram en lovproposisjon som skal sørge for at asylsøkere med opphold i Russland, ikke lenger skal få sine søknader realitetsbehandlet. Forslaget vil bety at flyktninger med opphold i Russland, kan returneres ved grensen.

Les også: Venstre og KrF vil stramme inn med inngått avtale

Saksbehandlere

Sist uke kom det 1.113 asylsøkere til Norge via Storskog.

Nå foreslår Ap å styrke kapasiteten ved grensestasjonen betraktelig. Partiet foreslår å få på plass 15 saksbehandlere fra UDI i Kirkenes allerede i løpet av kommende uke.

I tillegg må mellom 40 og 70 politifolk fra Politiets utlendingsenhet settes inn i Sør-Varanger, i tillegg til flere tolker, går det fram av forslaget.

Partiet foreslår også å opprette flere ambulerende team fra UDI som kan reise rundt i Norge og hurtigintervjue de gruppene av asylsøkere som ikke har grunnlag for beskyttelse i Norge.

Norskopplæring

Videre vil partiet inneføre en plikt til å delta i norskopplæring, samt å redusere utbetalingen av dagpenger til dem som ikke deltar.

– Vårt primærstandpunkt er at vi bør opprettholde 250 timers norskopplæring og dagpengesats som tilsvarer dagens nivå, men at det knyttes strengere vilkår til ordningene, heter det i forslaget.

Det foreslås også å hente inn jurister og annet personell fra andre offentlige etater for å avlaste og styrke UDIs arbeid. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.