Ap vil støtte single

Karita Bekkemellem Orheim jubler over at hun har klart å snu Ap-leder Jens Stoltenberg. Nå åpner partiet for gi økonomisk støtte til single.

27.11.03 18:17

Under valgkampen gikk lederen for Ap-kvinnene, Karita Bekkemellem Orheim, ut i media og sa at det er naturlig at aleneboende får skattelette fordi det er dyrt å bo alene. Hun ble raskt sablet ned av både Høyre, SV og også sin egen leder, Jens Stoltenberg.

Overbeviste Jens

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Er det riktig å gi skattelette til single?
Ja
Nei
Bryr meg ikke

Se resultat

Nå har Bekkemellem Orheim klart å overbevise sitt eget parti om at det er på tide å gjøre noe for mange av de 750.000 single i Norge.

På et gruppemøte blant stortingsrepresentantene i Ap i går vedtok partiet at det likevel skulle støtte et forslag fra SV om å utrede hvilke levekår single har. Forslaget gikk også inn for at utredningen burde inneholde en drøfting av behovet for økonomisk hjelp for single.

- Dette er kjempemorsomt. Det viser at det lønner seg å tørre og gå ut med ny politikk i det offentlige rom, sier Orheim til TV 2 Nettavisen.

Hun understreker at det foreløpig er usikkert hvilke tiltak for enslige partiet eventuelt vil ende opp med, men at det nå blir større trykk på saken når hele partiet står samlet.

Nytt samfunn
Orheim mener at norske politikere nå må innse at de ikke kan stå for en politikk som er innrettet etter hvordan norske familier var for 20-30 år siden.

- Samfunnet har jo forandret seg enormt, blant annet med flere skilsmisser og at flere venter lenger med å etablere seg og få barn.

- Vil skattelette for single være hensiktsmessig, det er jo mange aleneboende som har god råd?

- Regelen må lages slik at de fordeler ressursene på en rettferdig måte.

Ber for Siv

Orheim mener at også lavtlønnede, single personer skal ha råd til å bo i de store byene, og bruker Stortingsrepresentant Siv Jensen (Frp) som eksempel på hvor dyrt det er blitt å etablere seg i Oslo.

- Det er helt vanvittig at Siv Jensen skal være nødt til å bo i kollektiv med sin søster for å ha råd til å bo i Oslo, sier Orheim som har fått stor respons fra single etter sitt skattelette-utspill i sommer.

- Responsen fra single i alle aldersgrupper har vært helt enorm. Jeg har også fått henvendelser fra single som stemmer på andre partier som synes det er bra at jeg har tatt opp saken.

Forslaget forkastet
Men til tross for at Ap snudde i siste liten, ble forslaget om å utrede den økonomiske situasjonen for single ikke vedtatt. Frp og Sp hadde også levert forslag som heller ikke ble vedtatt. Forslagene fra SV og Frp var ganske like, mens Sp foreslo konkret å gi single skattelette.

Finanspolitisk talsmann Morten Lund i Sp er skuffet over at Sp-forslaget ikke ble vedtatt.

- Vi akter ikke å gi oss i denne saken. Single er blitt oversett av Stortinget gang på gang når vi de siste årene har vedtatt store reformer som kontantstøtten og barnehageforliket, sier Lund.

Les også:

Karita nedstemt av eget parti

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.