Åpen Bondevik om kreft

Foto: Scanpix/AP Photo/Sergey Ponomarev

Statsminister Kjell Magne Bondevik ble svært personlig under sin tale på et brystkreftseminar i Molde. - Jeg har mistet mange i kreft, fortalte han tilhørerne.

22.06.05 22:41

Statsminister Kjell Magne Bondevik hatt det travelt med å svare for seg etter politiske personangrep og ultimatum om regjeringsstøtte etter valget, men i Molde onsdag ettermiddag var det helt andre temaer som opptok statsministeren.

Mistet mor og svigermor
På det internasjonale symposiet for molekylærbiologisk brystkreftforskning åpnet han med å betro tilhørerne at han har mistet mange nære i kreft.

- Min mor døde av brystkreft her i Molde for 30 år siden, min svigermor er død av brystkreft og jeg har to svigerinner som er rammet, sa statsminsteren ifølge en pressemelding fra Radiumhospitalet og Norsk Brystkreftgruppe.

Ønsket lykke til
I tillegg til å oppleve at hans nærmeste slekt så sterkt er rammet av brystkreft, fortalte statsministeren at han har mistet mange jevnaldrende venner i kreft. Derfor engasjerer han seg sterkt i kreftsaken, og derfor ønsket han de 350 internasjonale forskerne som er samlet i Molde lykke til i arbeidet med å finne stadig mer effektive metoder å behandle kreft på.

- Bra med åpenhet
- Det er bra med åpenhet omkring kreft. Når statsministeren går ut på denne måten og forteller om sine erfaringer, gjør han det også lettere for andre å være åpne om kreft, sier overlege ved Radiumhospitalet Bjørn Naume, til TV 2 Nettavisen.

Dyre medisiner
Naume, som er leder for Norsk Brystkreftgruppe, sier dyre medisiner er en av de største utfordringene innen brystkreftbehandlingen i dag. - Dette er en utfordring først og fremst for bevilgende myndigheter, må se på, sier han.

I Norge er preparatet Herceptin ett eksempel. - Herceptin forsinker ikke bare sykdomsutvikling for kvinner som har brystkreft med spredning, men hindrer også tilbakefall hos kvinner som ikke har spredning. Sistnevnte effekt er meget lovende, sier Naume. Problemet er at et årlig forbruk beløper seg til drøyt 300.000 kroner.

Et annet medikament, bevacizumab, som foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge, forhindrer at nye blodårer dannes i kreftsvulsten slik at spredning kan forhindres eller bremses. Her er prisen enda stivere. I årlig forbruk koster medikamentet 650.000 kroner.

- Dødeligheten ned
Amerikanske Nancy Davidson holdt åpningsforedraget og oppsummerte status for brystkreftforskningen slik:

- De siste tretti årene har vi opplevd store gjennombrudd i den molekylærbiologiske forskning, og siden 1990 har dødeligheten for brystkreft gått betydelig ned. Men vi har fortsatt store utfordringer når det gjelder å overføre kunnskapen vår til faktisk brystkreftterapi. Nå behandler vi hver kreftdiagnose spesielt. Målet er at vi skal kunne tilpasse og kombinere ulike terapiformer ut fra hver enkelt kvinnes molekylære sammensetning, sa Davidson ifølge pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.