RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SER LITEN EFFEKT: En fersk Fafo-rapport setter kritisk søkelys på ungdomsgarantiene som forvaltes av Nav. Statsråd Robert Eriksson, her sammen med Nav-direktør Sigrund Vågeng, åpner for å vrake garantiordninger uten dokumentert effekt.
SER LITEN EFFEKT: En fersk Fafo-rapport setter kritisk søkelys på ungdomsgarantiene som forvaltes av Nav. Statsråd Robert Eriksson, her sammen med Nav-direktør Sigrund Vågeng, åpner for å vrake garantiordninger uten dokumentert effekt. Foto: Jan Richard Kjelstrup (Arbeids- og sosialdepartementet)

Åpner for å fjerne Navs ungdomsgarantier

Sist oppdatert:
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) varsler kritisk gjennomgang av Navs løfter til unge ledige.

OSLO (Nettavisen): En fersk Fafo-rapport sår tvil om ungdomsgarantiene som forvaltes av Nav sikrer god oppfølging. De Nav-ansatte selv etterlyser mer tid til de unge og flere utdannings- og arbeidsrettede tiltak.

Les også: - Arbeidsministeren tar ikke ungdomsledigheten på alvor

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) er svekket i troen på ungdomsgarantiene i NAV etter å ha lest rapporten.

- Når jeg satt i opposisjon var jeg gang på gang skeptisk til de rødgrønnes overivrighet med garantier. En periode ble det garantihysteri, og vi fikk garantier som knapt var verdt papiret de var skrevet på.  Nå har Fafo  tydelig slått fast at ungdomsgarantiene ikke har så stor effekt, sier Eriksson til Nettavisen.

Jeg ønsker ikke å opprettholde garantiordninger som ikke fungerer

Han varsler en kritisk gjennomgang av ordningene.

- Jeg ønsker ikke å opprettholde garantiordninger som ikke fungerer. Vi må bruke ressursene på det som gir resultat, sier han.

Hindre langvarig trygdeløp

- Hva har du tenkt på gjøre?

- Vi må gjøre mer av det som virker. Vi er opptatt av å prioritere unge. Vi må hindre at de havner i et langvarig trygdeløp, sier Eriksson. I statsbudsjettet har regjeringen blant annet foreslått 1000 tiltaksplasser i en egen tiltakspakke.

- Skal Nav få flere ressurser til å følge opp de unge?

- Det er ikke alltid sånn at flere folk løser problemene. Spørsmålet er hvordan ressursene brukes. I dag har Nav rundt 19.000 ansatte. Vi er i full gang med å gjennomgå rapporten og se hvordan vi skal følge den opp. Til våren vil vi legge fram en stortingsmelding om våre ambisjoner.

Eriksson understreker at utfordringene med ungdomsledigheten er sammensatt og ikke noe Nav alene kan løse. Fra regjeringens verktøykasse trekker han også fram økning i lærlingetilskuddet.

Størst problem på Vestlandet og Sørlandet

- Men med økende ledighet, blir det vel bare vanskeligere for de unge å komme inn på arbeidsmarkedet?

- Ja, men husk at ledigheten er sentrert inn mot de oljerelaterte næringene på Vestlandet og Sørlandet. I ni fylker har vi nedgang i ledigheten. Vi inviterer nå til en felles arbeidsdugnad for de som har huller i CV-en, og der har jeg hårete mål. Hvis alle virksomheter får ansatt én person ekstra i 2016 og én i 2017, så har vi sørget for at 10.000 ungdommer får en mulighet, sier Eriksson.

Listen over de ulike tiltak og satsinger som er rettet mot unge brukere i Nav, er lang. I tillegg til at ungdom er høyt prioritert for bruk av Navs   ordinære virkemidler, er unge i målgruppen for en rekke ulike satsinger, som ungdomspakken i budsjettet for 2016, jobbstrategien for personer med nedsatt arbeidsevne, forsøk med Nav-veiledere på videregående skoler, den nye IA-avtalen, osv.

Arbeids- og sosialministeren mener summen av det tilbudet Nav gir unge har langt større betydning enn eksistensen av ulike garantiordninger.


Fakta om garantiene:

Arbeidsmarkedspolitikken prioriterer innsats overfor unge. Dette kommer blant annet til uttrykk i de ulike garantiordningene rettet mot ungdom. I dag finnes tre slike garantiordninger:

* Alle under 20 år uten arbeid eller skoleplass skal ha tilbud om arbeidsrettet tiltak.

* Unge mellom 20 og 24 år som har behov for situasjonsbestemt innsats, skal ha en aktivitetsplan innen en måned.

* 90 prosent av dem under 30 som har nedsatt arbeidsevne, skal ha en aktivitetsplan.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere