*Nettavisen* Nyheter.

Åpner for romavlytting

Foto: Thomas Bjørnflaten (Scanpix)

Økt bruk av romavlytting kan bli tillatt for politiets sikkerhetstjeneste i saker som angår rikets sikkerhet. Terroraksjonen i Madrid har skremt flertallet i justiskomitéen til å åpne for romavlytting.

16.03.04 08:42

Terroren har rykket nærmere Norge. Det fikk overvåkingssjefen i går til igjen å be om å få lov til å avlytte mulig terroristaktivitet her til lands.

Overvåkingssamfunn
Høyre, KrF, Venstre og Fremskrittspartiet har lenge sagt at de er åpne for dette, men ingenting har skjedd. Nå har bildene fra Madrid skremt stortingspolitikerne.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Er det riktig å åpne for romavlytting?
Ja, i kampen mot terror, så
Nei, personvern går foran
Bryr meg ikke

Se resultat

Mandag ba overvåkingssjefen om å få lov til å bruke mer romavlytting i saker som angår rikets sikkerhet.

- I saker som gjelder rikets sikkerhet er jeg villig til å åpne for slik avlytting, sier Trond Helleland (H), lederen for justiskomiteen på Stortinget, til TV 2.

Datatilsynet frykter overvåkingssamfunnet, og institutt for menneskerettigheter frykter stigmatisering av enkelte etniske grupper. Hvis politikerne denne gangen mener alvor, kan disse hensynene måtte vike.

Balansegang
Statssekretær i justisdepartementet Jørn Holme, sier til Kanal 24 at departementet nå avventer innstillingen fra et utvalg ledet av førstelagmann Odd Johan Pedersen.

- Vi har så langt ikke tatt noen stilling til om vi ønsker økt mulighet for avlytting eller ei. Nå påventer vi innstillingen som er ventet om få dager sier han til Kanal 24.

Romavlytting er ifølge statssekretæren en vanskelig balansegang mellom personvern og kriminalitetsbekjempelse.

- For politiet og i kampen mot terror vil romavlytting være en fordel. Men vi må også se på hvilket inngrep dett vil være i personvernet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.