RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpner for straffetoll på norsk laks

EU-kommisjonen åpner for bruk av straffetoll mot laks fra Norge og andre utenforland, og ber om medlemslandenes syn på spørsmålet.

EU-kommisjonen oversendte et forslag til medlemslandene tirsdag, og spørsmålet vil bli drøftet av EU-landene i den såkalte safeguardkomiteen torsdag neste uke.

Sentrale kilder i EU-kommisjonen understreker at den gjerne vil høre medlemslandenes oppfatning av saken, og det ikke er tatt noen endelig beslutning.

EU-kommisjonens posisjon har likevel alarmert norske myndigheter og oppdrettsnæringen.

– Norge jobber intenst på alle nivåer i Brussel og i medlemslandene for å unngå straffetoll, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen til NTB, som kom til Brussel tirsdag kveld.

- Straffetoll mot norsk laks vil få store negative følger, understreker han.

Store penger står på spill. Laks er Norges nest største eksportvare etter oljen. Norge solgte laks for 10 milliarder kroner i fjor, og hele 60 prosent gikk til EU-markedet.

Ren beskyttelse

Hvis det innføres straffetoll på norsk laks, dreier det seg ikke om antidumpingtiltak, men et rent proteksjonistisk tiltak for å beskytte EUs egne produsenter i Skottland og Irland.

De mektige EU-landene Irland og Storbritannia hevder at EU-markedet har flommet over av billig norsk og chilensk fisk, som har gjort det umulig for egne oppdrette å konkurrere.

Dersom det skulle bli innført beskyttelsestiltak mot norsk fisk, vil det være tredje gang i EUs historie at kommisjonen griper til et så sterkt virkemiddel.

EU-kommisjonen vil derfor neppe foreslå tiltak mot laks fra utenforland uten å ha støtte blant EUs medlemsland i møtet i neste uke.

EU-kommisjonen har imidlertid anledning til å innføre provisoriske beskyttelsestiltak i inntil 200 dagers selv om ikke medlemslandene støtter det.

25 prosent?
For norsk oppdrettsnæring kom det som et sjokk da Bergens Tidende tirsdag kunne melde at det var akutt fare for en straffetoll på opptil 25 prosent.

På Oslo Børs falt aksjene i oppdrettsselskapene som stein hele tirsdagen, selv om talsmenn for næringen hevdet at straffetoll nå ville være et absurd tiltak.

Sentrale kilder i Brussel stiller seg tvilende til at en eventuell tollsats på norsk laks eventuelt vil bli så høy som 25 prosent.

Men antidumpingavgiften som EU har innført på ørret er på nesten 20 prosent.

Det var tirsdag kveld en stor delegasjon fra norsk fiskerinæring i Brussel for å delta på den europeiske sjømatmessen. Straffetoll-spøkelset la imidlertid en demper på den ellers så gode stemningen.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere