RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpner hjemmet for rasofre

Sist oppdatert:
Ordfører Bjørn Tømmerdal er rørt over den enorme omsorgen sunnmøringene viser hverandre i sorgen.

ÅLESUND (Nettavisen): Midt i tragedien som har rammet Ålesund viser byens befolkning en hjertevarme uten sidestykke.

450 mennesker står midlertidig uten et sted å bo etter at steinblokker raste inn i den seks etasjer høye boligblokka i Fjelltunveien 31.

Ordfører Bjørn Tømmerdal gikk onsdag kveld ut i media og fortalte kommunen kunne bli nødt til å plassere de evakuerte i gymsaler i mangel på overnattingssteder.

Etter det har ikke telefonen hans stått stille.

Se videoreportasje(artikkelen fortsetter under)

224255

Låner bort senga

- Det har tydeligvis rørt folk å høre at de evakuerte kunne bli nødt til å sove på gymsaler. Bare på noen få timer i kveld har hele 250 mennesker ringt og stilt hjemmene sine til disposisjon. Én har en bobil han kan låne bort, andre forteller at de gjerne sover på sofaen slik at de evakuerte kan låne sengene deres, forteller Tømmerdal til Nettavisen.

Ikke bare byens innbyggere har engasjert seg sterkt i saken - folk har ringt helt fra Molde og sagt at de åpner hjemmene sine for berørte etter rasulykken.

- Stor hjertevarme

- Dette vitner om en stor felles forståelse av at vi har havnet i en vanskelig situasjon. Det er en enorm vilje til å hjelpe hverandre. Folk viser stor hjertevarme, sier en tydelig rørt ordfører.

Selv bodde han fram til november i fjor midt i området som nå er evakuert. På lista over evakuerte som han sitter med, gjenkjenner han navnene på en rekke gamle naboer.

Se intervju med ordføreren her(artikkelen fortsetter under)

224232

Fort prekært

Den første natten etter den fatale ulykken har alle evakuerte som har hatt behov for det, fått plass på et av byens hoteller. Men inn mot helgen vil mangelen på overnattingssteder fort kunne bli prekær.

Over ett døgn etter raset har redningsmannskapene fremdeles ikke turt å ta seg inn i den delvis sammenraste blokka på jakt etter de fem savnede. Under blokka ligger en tank med 4000 liter propangass og lekker.

- Hvis propangasstanken eksploderer kommer vi til å trenge husly for svært mange, sier ordføreren.

De 450 som hittil er evakuert bor i en radius på 450 meter fra ulykkesstedet. De aller fleste ble evakuert i hui og hast – uten annet enn det de gikk og stod i.

- Folk har reist fra medisiner og andre nødvendige ting. En barnehage ble stengt og skolen i området midlertidig evakuert. Men slik ”tungvintheter” er satt i en parentes midt i denne tragiske situasjonen er folk bare opptatt av å hjelpe hverandre, sier Tømmerdal.

- At 250 mennesker sier seg villig til å åpne hjemmene sine for de evakuerte vitner om et utrolig samhold i byen?

- Ja, det vitner om at vi sunnmøringer hjelper hverandre når det er påkrevd. Vi sitter ikke og sutrer over egen nød. Folk viser en fantastisk evne til å tenke på andre og sette sine egne problemer i andre rekke, avslutter Tømmerdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere