RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpnet Natos vintersenter

Norge får en større rolle i vintertreningen av Nato-soldater etter at senteret på Jåttå nå er formelt knyttet til Nato.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold og Natos overhode for den såkalte Supreme Allied Commander Transformation (SACT), admiral Edmund P. Giambastiani, skrev under avtalen om Norges bidrag til Natos nettverk av nasjonale kompetansesentere under en seremoni i Norfolk i USA torsdag.

- Senteret er et viktig tilskudd til Nato. Jeg vet det også er viktig for Norge å ha et slikt senter tilknyttet alliansen, sa admiralen. Han takket deretter Krohn Devold for innsatsen.

Skrøt av Krohn Devold
- Jeg vet ikke om noen forsvarsminister, USAs inkludert, som har gjort mer for Nato, sa Giambastiani ifølge en pressemelding fra Forsvarsdepartementet. Undertegningen av avtalen med Norge er noe av det siste Giambastiani gjør før han tiltrer jobben som amerikansk vise-forsvarssjef.

- Soldater fra våre allierte har alltid vært velkomne til Norge for å skaffe seg erfaring med det tøffe klimaet og terrenget vi har. Nordmenn er vant til å takle vanskelige værforhold både til lands, til vanns og i luften. Og derfor er åpningen av dette senteret mer som en forsinket dåp enn en fødselsdag, sa Krohn Devold under seremonien.

Bistå i vintertrening
Sentret, som er opprettet ved Forsvarets Fellesoperativt Hovedkvarter (FOHK) på Jåtta ved Stavanger, skal bistå Natos-styrker med opplæring, trening og kompetanseutvikling for operasjoner under ekstreme kulde- og snøforhold. Dette er det tredje slike senteret som formelt er åpnet. Først ute var Tyskland med senteret for luftoperasjoner Joint Air Power Competence Centre, fulgt av Belgia og sjøoperasjonssenteret Naval Mine Warfare Center.

Konseptet med allierte kompetansesentre kom på plass i forbindelse med Natos nye kommandostruktur. Sentrene skal blant annet hjelpe til med moderniseringen og transformasjonen av Nato, heter det i pressemeldingen fra Forsvarsdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere