*Nettavisen* Nyheter.

Åpnet øynene for pappa

I et videoklipp åpner Kristina øynene tre ganger på pappas oppfordring. Det så retten bort fra da de godkjente legenes beslutning om Kristinas videre skjebne.

20.01.06 06:12

- Hei Kristina. Det er pappa. Kan du åpne øynene? Fireåringen liggende i sykehussengen åpner øynene så vidt.

- Så flink du er. Kan du åpne øynene litt til for pappa?

Da åpner hun øynene halvveis.

- Kan du åpne øynene helt for pappa, Kristina? spør faren.

Da åpner hun øynene helt.

Slik beskriver advokat Pål Magne Bakka overfor TV 2 Nettavisen, et av eksemplene fra videoklipp som Kristinas far, Oddmund Hjartåker, mener beviser at datteren hans ikke er funksjonelt død.

TV 2 Nyhetene har sett dette opptaket og ytterligere ett opptak. Det andre klippet viser Kristina som åpner og lukker øynene hver gang hun blir presentert for en ny gjenstand.

- Så tar jeg opp en ny ting, som er en Lypsyl. Så sier jeg «Kristina, skal vi ta lipsyl på leppene dine». Og så sier jeg «vil du se på Lipsylen?». Og så åpner hun øynene og ser på Lipsylen, sier Oddmund til TV 2 Nyhetene.

Er kontakt
Advokat Bakka karakteriserer videoopptaket som sterkt.

- Jeg har sett videoen fra minneboken selv. Videoklippet ble vist i tingretten, uten at de som var til stede fra Haukeland sa noe som helst, sier Bakka til TV 2 Nettavisen.

- Det var veldig spesielt å se den kontakten far og datter, har, legger han til.

Faren har også beskrevet hvordan datteren klemmer ham i hånden når han ber henne om dette.

I tillegg har en utenforstående lege som var vitne til kontakten kommet med sin beskrivelse i saken, en beskrivelse som ble lagt fram i retten. Hun sier jenta har styrt motorikk og stort utviklingspotensial.

Etter lange diskusjoner i hele dag har Oddmund og advokatene avgjort at filmene med Kristina ikke kan vises på tv.

- Vi mener at bevisene må føres i retten, og ikke i avisene. Så derfor ønsker vi ikke å gå ut med noen bilder. Det andre som også er viktg for oss er at ved å slike sånne bilder offentlig, så vil folk som har væørt i tilsvarende situasjoner få denne gjenkjenningseffekten, og dette er veldig sterke bilder, sier en av farens advokater, Tor Lars Onarheim, til TV 2 Nyhetene.

- Spasmer
Haukeland universitetssykehus mener bevegelsene skyldes spasmer, og at hun har store hjerneskader. Det kommer frem i kjennelsen Bergen tingrett avsa onsdag. De mener også at de er på usedvanlig trygg grunn.

- Dersom vi hadde vært i det minste tvil ville vi aldri har truffet den beslutningen vi har gjort, sa sykehusdirektør Stener Kvinnsland til TV 2 Nettavisen torsdag kveld.

Han kan ikke kommentere saken ytterligere av hensyn til taushetsplikten.

Må lytte
Advokaten begriper ikke hvorfor legene ikke har lyttet til farens beskrivelser og observasjoner.

- Vi mener det er i god mening at fortsette behandlingen slik den er i dag. Hennes far ønsker at hun skal få leve og få opptrening videre, sier Bakka.

Advokaten bestrider også at faren kan være desperat etter å beholde datteren, slik at han kan ta feil av livstegnene.

- Han er en meget fornuftig og oppegående mann på tross av alt dette, sier Bakka.

Vil kutte maskinen
Torsdag ettermiddag besluttet legene ved Haukeland universitetssykehus etter lang tids vurdering at de skulle slå av pustemaskinen lørdag, fordi dette var til det beste for fireåringen. Dette betyr at Kristina vil dø kort tid etter. Sykehuset mener det er nytteløst å fortsette behandlingen.

- Dette er igjen at sykehuset mener at man har rett, og at man ikke kan anerkjenne Kristinas status i dag og hennes muligheter Det er ganske utrolig, mener Bakka.

Få timer etter bestemte sykehuset motstridene at de ville vente med ”avslutningen av livsforlengende behandling av Kristina Hjartåker.” til Gulating lagmannsrett har fattet en beslutning. Det skjer neste uke.

- Har smerter
Legene mener fireåringen blant annet er funksjonelt blind og døv, men at hun kan føle smerte.

- Det beklagelige her, er at sykehuset bruker dette med at Kristina kanskje kan føle smerte, slik at hun får plager. Blant annet vil lungene hennes måtte renses med jevne mellomrom. Men hvor skal tvilen komme henne til gode, er det i livet eller døden? Spør advokaten.

12 dager etter ulykken i Hatlestad Terrasse traff sykehuset sin nåværende beslutning om Kristina. To måneder etter, den 17 november, ble beslutningen gjort skriftlig.

Bakke viser til at man i dag vet at hjernen er i stand til å omprogrammere seg selv dersom den har fått en skade. Han reagerer også på at sykehuset hele tiden har det så travelt. Å stille en diagnose om omfanget av skadene kan ta lang tid.

- Et kriterium for å fastslå om jenta lider av en perstiserende, vegetativ tilstand, som er en annen tilstand enn hjernedød, er at symptomene er uendret over seks måneder. I denne saken ble avgjørelsen truffet etter utrolig kort tid. Vi strever virkelig for å se på hvilket juridisk grunnlag det er gjort på, sier Bakka.

Nå venter faren på lagmannsrettens behandling, og en avgjørelse som kan si noe om hvor lenge han får beholde fireåringen sin i live.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag