RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Apotek under lupen

Sykehusapotek - for egenrådige?
Sykehusapotek - for egenrådige?
Riksrevisjonen stiller seg kritisk til sykehusapotekenes monopolsituasjon, etablert av helseregionene - uten anbud.

Kritikken framgår i Riksrevisjonens rapport til Helse- og omsorgsdepartementet, melder Helserevyen.

I rapporten slås det fast at:

  • Ingen av avtalene om levering av legemidler er inngått etter forutgående anbudskonkurranse.
  • Helse Øst RHF og Helse Sør RHF har tildelt det felleseide selskapet Sykehusapotekene ANS enerett til å levere legemidler til alle helseforetakene i de to regionene.
  • I regionene Helse Nord, Helse Midt-Norge og Helse Vest anskaffes legemidler gjennom direkte kjøp fra sykehusapotekene i regionen som er organisert som helseforetak: Sykehusapotek Nord HF, Sykehusapotekene i Midt-Norge HF og Apoteka Vest HF.

Omgått hovedregel
Helseregionene har omgått hovedregelen for offentlige anskaffelser om at alle kjøp over 200.000 kroner skal legges ut på anbud ved å definere innkjøpene fra sykehusapotekene som kjøp i egen regi.

Dette unntaket, skriver Riksrevisjonen, forutsetter at oppdragsgiver må ha en like sterk kontroll over leverandøren som over sine egne etater og at leverandøren må utføre hoveddelen av sin virksomhet sammen med den eller de institusjoner som kontrollerer den.

- Indirekte kontroll
Helsedepartementet argumenterer på sin side med at helseforetakene har indirekte kontroll med hverandre og dermed apotekene.

Riksrevisjonen spør i hvilken grad helseforetakene har kontroll over sykehusapotekene, og om hvilke tiltak departementet vil iverksette for å sikre at omsetningen holdes innenfor rammene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere