– Vi må ha en streng og rettferdig asylpolitikk, kontroll på grensen og sørge for at vi hjelper dem som trenger det mest, var budskapet fra Aps nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani på Politisk kvarter hos NRK torsdag.

Les også: Nå blir Sylvi Listhaug utfordret av Arbeiderpartiet
Les også: Ap varsler strengere asylpolitikk

Usedvanlig klar tale, repliserer KrFs Torhild Brandsdal, som mener Arbeiderpartiet nå foretar et linjeskifte.

– Inntrykket fra Politisk kvarter er at de krangler med Frp om hvem som er strengest i innvandringspolitikken. Ord og handling henger bedre sammen. Vi har oppfattet en viss form for dobbeltkommunikasjon, men dette er klar tale, sier hun til NTB.

– Økt avstand

Garahkhanis uttalelser skaper større distanse mellom KrF og Ap, ifølge KrF-representanten.

– Det er ganske langt mellom Ap og KrF for tiden akkurat på dette området, konstaterer hun.

Ifølge Brandsdal har KrF forsøkt å respondere på det partiet har oppfattet som en invitasjon fra Ap om samarbeid i asylpolitikken, blant annet om å innføre sårbarhetskriterier for de såkalte oktoberbarna og gi enslige mindreårige asylsøkere en bedre behandling.

– Men det ser ikke ut til at vi har lyktes med det. Det er ikke den retningen som har vunnet fram. Det beklager jeg veldig sterkt, ikke minst for alle dem som dette berører, og som har fått falske forhåpninger. Det mest iøynefallende er situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere, sier Brandsdal.

Uro og splid

Utgangspunktet for diskusjonen er flere utspill fra Garahkhani, hvor han blant annet overfor ABC Nyheter har vært tydelig på at Ap ikke ønsker en liberalisering.

– For å lykkes med integreringen er det viktig at vi har god kontroll på innvandringen og at vi ikke tar imot flere flyktninger- og asylsøkere enn vi klarer å integrere, skriver han i et innlegg i VG.

Ap-politikeren sier også at Norge ikke bør være «mer liberale enn sammenlignbare land» og at «vi må ta et kritisk blikk på ressursbruken i Norge og i Europa».

Flere forslag

Ap har de siste dagene varslet 22 forslag i innvandringspolitikken, meldte TV 2 onsdag.

Blant annet vil partiet gjøre leirskole obligatorisk, at det ikke skal gjøres unntak fra felles svømmeundervisning for begge kjønn, og at ingen skal kunne si nei til jobb- og tiltakstilbud fra Nav på grunn av religion. Dessuten vil Ap at skoler og helsestasjoner skal undervise i likestilling.

Ap ønsker også å stramme inn loven mot tvangsekteskap, slik at også arrangerte ekteskap med psykisk press rammes av et forbud, ifølge NRK.

Gharakhani skal lede et eget utvalg som skal stake ut kursen for Aps nye innvandringspolitikk. Utvalgets konklusjoner skal være klare i august.

Les også: UDI-direktør: - Dagens asylsystem bør erstattes med kvoter