*Nettavisen* Nyheter.

Arabiske medier reagerer på norsk avis

Faksimile av avisa Magazinets oppslag tirsdag om de omstridte Muhammed-tegningene. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Arabiske aviser over hele verden har reagert kraftig på at den norske kristenavisen Magazinet trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

12.01.06 15:26

Al-sharq Al-awsat, som er den største arabiske avisen med base i London, skriver at det norske Magazinet støtter Jyllands-Posten ved igjen å trykke de tolv karikaturtegningene av profeten Muhammed.

I fjor høst trykket nemlig danske Jyllands-Posten tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed. Serien ble kalt Muhammeds mange ansikter, og provoserte fram flaggbrenning, drapstrusler og skarpe reaksjoner internasjonalt. Tirsdag valgte det norske kristne Magazinet å trykke den samme karikaturserien. TV 2 Nettavisen har hittil funnet 14 publikasjoner i arabiskspråklige aviser hvor det norske bladet blir kritisert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Faksimile)

Kirkens Nødhjelp reagerer også på publikasjonen.

- Avisen sårer og provoserer våre muslimske brødre og søstere med vitende og vilje, sier Arne Sæverås, spesialrådgiver for fred og forsoning i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

Magasinet begrunnet sin publisering av bildene med at ytringsfriheten i vår del av verden er truet av en religion som ikke er fremmed for å ty til vold. De viser også til drapet på Theo Van Gogh i Nederland.

- Ytringsfrihet er et viktig tema å ta opp, igjen og igjen. Men Kirkens Nødhjelp tror at dette må gjøre på en måte som ivaretar respekt for andre mennesker, og mennesker med en annen religion enn en selv, sier Arne Sæverås.

Organisasjonen understreker at trossamfunn og trosbaserte organisasjoner har et særlig ansvar for å ta vare på hverandre og å påtale urett overfor hverandre. Dette for å sikre et samfunn hvor vi kan leve.

Utfordrer norsk presse

- Dette er like mye en utfordring til norsk presse som til norske muslimer. Det er flere grunner til at vi valgte å trykke bildene Ytringsfriheten er en av dem, sier redaktør Vebjørn K. Selbekk i Magasinet til TV 2 Nettavisen. Han viser til at minst én av de mest hardtslående karikaturtegnerne i landet ikke tør å tegne ting som provoserer muslimer.

Selbekk sier de tar alle tilbakemeldinger alvorlig, også kritikken fra Kirkens Nødhjelp, men han peker på at Kirkens Nødhjelp som humanitær organisasjon og Magasinet som presseorgan har ulike roller å spille.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.