RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Christine Drage (20) og Magdalenda Tomalska (28) er tillitsvalgte ved restauranten Brazil Churrascaria i Bergen sentrum. Ingen av de ansatte ved restauranten har fått lønn eller feriepenger fra arbeidsgiveren.
Christine Drage (20) og Magdalenda Tomalska (28) er tillitsvalgte ved restauranten Brazil Churrascaria i Bergen sentrum. Ingen av de ansatte ved restauranten har fått lønn eller feriepenger fra arbeidsgiveren. Foto: Synne Lykkebø Hafsaas/Bergensavisen

Arbeidsgiver stakk av med ansattes lønn og feriepenger til 1,9 mill

- Vi har ikke råd til å reise hjem

(BA.no): – Vi er utrolig fortvilet over situasjonen. Mange av oss som om har søkt om ferie i juli har ikke råd til å reise hjem, sier Magdalena Tomalska, som har vært ansatt ved restauranten Brazil Churrascaria i to år. Hun og 32 andre ansatte ved den brasilianske restauranten i Olav Kyrres gate står uten feriepenger og lønn for mai og juni måned, skriver Bergensavisen.

De ansatte mottok hver sin lønnsslipp fredag for en uke siden, men pengene kom aldri inn på konto. Da de møtte opp på jobb sist mandag, fikk de opplyst at restauranten hadde fått en ny eier.

BA fortalte i fjor om usedvanlige mange klager på arbeidsforhold ved Brazil Churrascaria og ansatte som følte seg overvåket på jobb.

Kan ikke betale husleie

– 90 prosent av dem som jobber ved restauranten er utenlandske arbeidstakere mellom 18 og 24 år. Disse står på bar bakke og har ikke mulighet til å reise hjem i ferien eller betale husleie, sier Arild Hamre, distrikssektrær i Fellesforbundet. Fagforeningen arbeider for å få arbeidsgiveren til å utbetale pengene de ansatte har krav på.

Stakk av med pengene

Eieren av restauranten har ifølge Fellesforbundet forlatt restaurantdriften i Bergen uten å betale sine ansatte. Samme uke skal en ny eier ha tatt over.

– Den nye eieren ved restauranten fraskriver seg ansvaret for å utbetale de ansattes lønn, og nekter å følge forpliktelsene som følger ved en virksomhetsoverdragelse, påpeker Hamre.

De ansatte ved restauranten fikk på mandag opplyst at den tidligere eieren har begjært seg selv konkurs. Ifølge Fellesforbundet stemmer ikke det. Og så lenge restauranten ikke er konkurs kan heller ikke dens ansatte søke om finansielle midler fra NAV.

– Vi jobber nå med å inndra pengene fra gammel og ny eier. Vår teori er at tidligere eier spekulerer i at de ansatte kan slå henne konkurs, og slår heller hele regningen over på staten, sier Hamre.

Gir en ukes frist

Fellesforbundet krever at de ansatte får pengene de har krav på innen en uke.

– Om ikke eierne utbetaler de ansattes lønn, må de ansatte komme en konkursbegjæring. Da vil det trolig ta lang tid før de ansatte mottar pengene sine. Det er utrolig trist, ettersom de ansatte ved restauranten er i en sårbar situasjon. Deres mulighet videre på jobbmarkedet i Bergen vil også være dårlig, ettersom mange snakker dårlig norsk, sier Hamre.

Trives på jobben

– Det er oss ansatte som «er» restauranten, og som har bygget den opp. Vi ønsker å fortsatte å jobbe ved restauranten, men savner noen som klarer å drive den på en rettferdig måte, sier Christiene Drage, som også er ansatt ved den brasilianske restauranten.

Drage og hennes kollegaer er takknemlige for all hjelp de nå får fra Fellesforbundet i denne saken.

– Uten dem vet vi ikke hva vi skulle gjort. Da hadde vi ikke hatt noen å lene oss til, sier Drage.

– Det er kriminelt det den tidligere eieren av restauranten har gjort. Vi i Fellesforbundet kommer til å følge denne saken og kjemper for de ansatte ved restauranten. Vi kommer ikke til å gi oss, sier Hamre engasjert.

Står fortsatt oppført

Bergensavisen sjekket Brønnøysundregistrene i går ettermiddag. Der er det ennå ikke registret noe eierskifte. Arbeidsgiveren som har latt de ansatte i stikken står fortsatt oppført som styreleder og daglig leder i virksomheten.

Har ikke svart

Bergensavisen har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med den registrerte eieren av Brazil Churrascaria AS, uten å lykkes.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere