RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arbeidstilsynet slår alarm

Sist oppdatert:
Det kan være helsefarlig å jobbe på norske sykehus. Det slår arbeidstilsynet fast, etter å ha gjennomført kontroller flere steder.

Hverdagen er stressende, det er mangel på leger og kapasiteten ved sykehusene er utnyttet til langt over bristepunktet. Arbeidstilsynet kontrollerer nå sykehusene og har funnet svært mange kritikkverdige forhold.

Ved enkelte sykehus er det direkte helsefarlig å jobbe, viser kontrollene.

- Alvorlig
Pål Lund er prosjektleder for undersøkelsen av sykehusene. Han ser svært alvorlig på flere av funnene Arbeidstilsynet har gjort.

- Alvorlighetsgraden mener vi er ganske stor. Det er omfattende problemer vi har funnet og det går igjen på alle sykehus, sier Lund til TV 2-nyhetene.

Rapportene fra en rekke norske sykehus forteller om misforhold mellom oppgaver og ressurser, uverdig pasientbehandling og helseskadelig stress for ansatte.

Helsefarlig
Ved flere av sykehusene går Arbeidstilsynet så langt at de mener situasjonen går på helsa løs for de ansatte.

- På sikt så kan det være direkte helsefarlig å jobbe på enkelte avdelinger, med de rammebetingelsene de har i dag, sier Lund.

TV 2 har de siste ukene fortalt at helseforetakene har gitt sykehusene beskjed om å kutte årets budsjetter med to milliarder kroner. Flere steder vil dette få konsekvenser også for pasientene. Nå kommer i tillegg Arbeidstilsynet med en lang rekke pålegg til sykehusene.

- Vi gir omfattende pålegg til alle sykehus, så det er klart vi ser alvorlig på dette, sier Lund.

Strekker ikke til
Ifølge Arbeidstilsynet føler mange ansatte ved sykehusene at de rett og slett ikke strekker til.

- Det er mulig ambisjonsnivået må justeres i norske sykehus, andre muligheter kan være at sykehusene må organisere oppgavene på en annen måte, sier Lund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere