*Nettavisen* Nyheter.

Årets heteste navn

Thea og Jonas er årets heteste navn.

25.01.07 12:10

Thea har vært et populært navn siden 1999, og ble nummer én i 2006. Jonas har vært inne på topp ti siden 1996, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Begge er gamle navn som har blitt populære igjen.

Guttenavnet Jonas er en form av Jonah, som er utledet fra det hebraiske ordet "yonah" som betyr "due".

Store endringer
Det er blant guttenavnene at endringene er størst. Nummer én fra 2005, Markus, faller hele syv plasser, og de bibelske navnene Elias og Lukas klatrer 12 og 17 plasser til henholdsvis 5. og 14. plass. Sebastian er en annen outsider som går fra 16. til 7. plass.

10,5 prosent av guttene har navn som slutter på as. For 60 år siden var prosenten under en halv.

Endringene i jentenavn er mindre. Thea har byttet plass med Emma, og deretter følger Sara, Julie og Ida. Leah har gått fra 28. til 14. plass.

35,5 prosent av navnene slutter på a eller ah,mens andelen i 1950 var på under 10 prosent.

Flere fornavn
47 prosent av alle barn får mellomnavn. Dette gjøres som oftest for å inkludere begge foreldrenes slektsnavn. Etter at den nye navneloven kom i 2003, var det lov å kombinere slektsnavnene med bindestrek, og dette brukes nå i 5,7 prosent av tilfellene.

21 prosent av guttene får flere fornavn. De mest vanlige er Alexander, Aleksander og André. De mest brukte kombinasjonene er William Alexander, eller Aleksander, Kevin André og Emil Alexander, eller Aleksander.

25,6 prosent av jentene får flere fornavn. De mest populære er Marie, Sofie og Elise. De mest brukte kombinasjonene er Ida Marie, Emma Sofia og Thea Emilie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.