RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Årets korteste natt

Sist oppdatert:
Ikke før sommeren akkurat har ankommet, snur nå sola og vi går atter en gang mot mørkere tider.

Hvert år på denne tiden skjer det. Når kalenderen viser 21. juni, vet vi at årets lengste dag er her. Deretter går det mot mørkere tider nok en gang her på den nordlige halvkule. Men sommeren vil likevel vare en god stund til.

- Varmen pleier først å komme en stund etter at sola har snudd, fordi atmosfæren og havet trenger tid på å bli oppvarmet, påpeker astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Universitetet i Oslo.

Klokka 2.57 natt til mandag snur sola. Det gjør at denne natta blir årets korteste natt, og mandag 21. juni blir den lengste dagen i året. Da er det sommersolverv og sola står så langt mot nord som den kan gjøre. Det betyr også at det er midnattssol så langt sør som det kan bli på vår halvkule, nemlig ved polarsirkelen.

Årstidene skyldes at jordaksen heller. Vinkelen aksen heller på er nå 23,5 grader, og endrer seg svært langsomt over en periode på 41.000 år. Endringene gjør at polarsirkelen faktisk flytter seg noen meter nordover hvert år. Polarsirkelsenteret og merkene for polarsirkelen i Nordland ligger nå derfor litt sør for den egentlige polarsirkelen.

Selv om vi nå går mot mørkere tider, er det først et stykke ut i juli at vi for alvor vil merke at det blir mørkere om natta og at dagene gradvis blir litt kortere.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere