*Nettavisen* Nyheter.

Årets lengste dag

I dag er det sommersolverv. Men det stemmer ikke at solen snur.

På den nordlige halvkule klokken 14.26 onsdag står solen på det høyeste og nordligste punktet den kan i år. Det betyr at onsdag 21. juni er årets lengste dag.

- Solen står så høyt på himmelen og så langt nord den kan komme hos oss på den nordlige halvkule, forteller astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til TV 2 Nettavisen. Han er daglig leder ved solobservatoriet på Astrofysisk Institutt.

På den sydlige halvkule er det vintersolverv i dag.

Sola snur ikke
- På folkemunne sier vi at solen «snur», men det er jo selvfølgelig ikke sant. Det som er riktig, er at dette er dagen i året da solen er lengst i den nordlige halvkulen. Etter dette, går det mot mørkere tider, sier meteorolog Roar Teigen ved Storm Weather Center til TV 2 Nettavisen.

Vi sier at sola «snur» fordi den i foregående halvår har beveget seg sakte høyere og lengre nord på himmelen. Akkurat i dag er den på sitt høyeste og nordligste på himmelen.

- Årsaken til dette er at jorden står på skrå. Det er derfor vi har årstider, vintermørke og midnattssol på vår nordlige halvkule, forklarer astronomen.

Sankthans forskjøvet
Opprinnelig feiret vi Sankthans på grunn av sommersolverv og julaften på grunn av vintersolverv, men nå er tidspunktene forskjøvet. Dessuten har vi også innført andre kulturelle og religiøse grunner til å feire disse dagene.

- Sankthans hadde å gjøre med sommersolverv, som opprinnelig skjedde den 23. juni. Den 24. desember ligger også tre dager etter vintersolverv.

Tidpunktet forskyver seg litt fra år til år, og det har mye å gjøre med skuddårene. Hvert skuddår kan sommersolvervet forskyve seg ett døgn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.