*Nettavisen* Nyheter.

Arkeologiske funn i Bjørvika

To flere hundre år gamle gigantiske ror fra seilskuter er gravd ut på operatomten i Bjørvika i Oslo.

Rorene som er fra begynnelsen av 1800-tallet, ble funnet på rundt 2,5 meters dyp ved Krankaia i Bjørvika.

- Nå er allerede kulissene til «Den flygende hollender» på plass på operatomten, skriver Norsk Sjøfartsmuseum i en pressemelding onsdag.

Sjøfartsmuseet har ansvaret for den arkeologiske overvåkningen av utgravningen i Bjørvika.

500 kilos ror
Det største roret er cirka åtte meter og veier rundt et halvt tonn. Det må ha tilhørt en skute på over 1000 tonn, om lag på 200 fots lengde.

Fartøyet er blant de største som er bygget i Norge, hvis det viser seg at seilskuta var norsk. Sammen med ballast fra seilskuter er rorene lagt ned for å stabilisere sjøbunnen ved etablering av slipp til skipsverft på «det nye land» langs Akerselvas munning.

Barnesko og kinesisk porselen
Rorene ble oppdaget midt under operabygget, der scenen vil ligge når bygget er ferdigstilt, i sjøbunnslag som også inneholder kulturhistorisk materiale som store skipsankere, keramikk, kinesisk porselen, glass, deler av tønner og fat.

Bevaringsforholdene har vært gunstige, og også materiale av finere trematerialer og lær er til stede blant funnene, blant annet flere barnesko, fisketeiner med mer.

Funnmaterialet representerer en spennende kilde til kunnskap om sjøfart og Oslo som havn, og dens kulturelle rolle som kontaktflate mot utenverdenen, opplyser Sjøfartsmuseet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.