*Nettavisen* Nyheter.

Arne Haugestad er død

Arne Haugestad er død, 73 år gammel. Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Høyesterettsadvokat Arne Haugestad er død, 73 år gammel.

24.09.08 13:32

Arne Haugestad, som særlig var kjent som mangeårig forsvarer for spiondømte Arne Treholt, ble funnet død i sitt hjem i Horten tirsdag, skriver VG.

Kolleger beskriver ham som en uredd og betydningsfull advokat og som en sterk samfunnsdebattant. Han var en av de sentrale skikkelsene da Norge første gang sa nei til den europeiske union i 1972, mens han de siste årene var advokaten som viet seg til å få Treholt-saken gjenopptatt:

- Jeg møtte ham i sommer. Da hadde han flyttet tilbake til sin fødeby Horten og var full av livskraft og energi. Derfor kom nyheten om at han hadde gått bort som et stort sjokk, sier Arne Treholt til Nettavisen.

- Venn og støttespiller
Han sier Haugestad både var en venn og en støttespiller. De to traff hverandre første gang da Arne Haugestad ledet den første EU-kampen som generalsekretær i Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i EEC og Treholt var ungdomspolitiker og journalist. Mange år senere, da Arne Treholts diplomatiske karriere brått ble snudd på hodet med spionsiktelsen, ble Arne Haugestad hans forsvarer fra 1985. De siste årene jobbet Haugestad iherdig for en gjenopptakelse av Treholt-saken. Et svar fra Gjenopptakelseskommisjonen er ventet om kort tid.

- Arne var en utrolig støtte for meg i den vanskelige tiden jeg opplevde etter at jeg fikk dommen i 1985. Han gjorde en utrolig innsats for meg som forsvarer. Han var i tillegg også en venn som jeg alltid visste jeg kunne komme til og som jeg kunne stole på, sier Treholt.

Ga råd om gjenopptakelse
- Arnes råd var utslagsgivende for at jeg i 2005 bestemte meg for å bringe denne saken inn for Gjenopptakelseskommisjonen. Han nedla også i den forbindelse et meget grundig arbeid. Jeg mener det er riktig å si at han viet de siste 20 årene av sitt liv til å kjempe for min oppreisning. Jeg står derfor i evig takknemlighetsgjeld til ham.

Arne Haugestad var høyesterettsadvokat og tidligere ekspedisjonssjef i Justisdepartementet, sjef for Fengselsstyret og sorenskriver på Lillehammer. Fra 1985 drev han privat advokatpraksis. I 2004 kom han med boka «Kappefall - et varslet justismord», der han gjennomgår det som ledet fram til spiondommen mot Arne Treholt. I boka hevder Haugestad at dommen på 20 års fengsel var et regulært justismord.

- En kriger og en fighter
- Det er en betydningsfull og uredd advokat som er gått bort. Han har betydd mye, særlig på strafferettens område. Han var en tydelig talsmann for rettssikkerhetsstandarder, sier Advokatforeningen leder, Berit Reiss-Andersen, til Nettavisen.

- Han var en kriger og en fighter, en som alltid kjempet for rettferdighet, sier høyesterettsadvokat Tor Erling Staff om sin kollega og venn gjennom mange år. De to møttes første gang i studieårene og hadde siden mange berøringspunkter.

Staff beskriver videre Haugestad som en sterk samfunnsdebattant. Når det gjelder Treholt-saken, trekker Staff fram Haugestads bok og sier den vil bli stående som et standardverk i sin sjanger.

Haugestads kone døde av kreft for to år siden. Han etterlater seg tre voksne barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.