RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Årsbeste på børsen

Foto: Falch, Knut (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo Børs har nådd årets høyeste nivå etter forrykende høst.

Oslo Børs Hovedindeks har torsdag vært over 397 poeng, og ligger nå på 396. Ondag endte indeksen på 395,55 poeng. Dermed har børsen nå nådd årets høyeste nivå.

Dermed ser det lovende ut for oktober, etter en sterk september, som ga en oppgang på 8 prosent. Så langt har oktober gitt 4 nye prosenter.

Den forrige toppen kom i april. Siden nyttår har indeksen steget 6,5 prosent.

For året som helhet er likevel Oslo klart svakere enn de andre nordiske børsene. København har steget 26 prosent, Helsinki 23 prosent og Stockholm 16 prosent.

Derimot kan investorer på Oslo Børs være fornøyd med at de ikke har puttet pengene sine på Athen-børsen, som har falt 29 prosent i år. Nikkei 225-indeksen i Tokyo har også utviklet seg svakt i år, med et fall på 9 prosent.

New York og London har grovt sett steget like mye som Oslo.

Tung oppgang
Blant tungvekterne på Oslo Børs har Kongsberg Gruppen steget mest, med hele 39 prosent. Royal Caribbean har lagt på seg 36 prosent, mens Acergy, Marine Harvest og Subsea 7 har steget rundt 30 prosent.

Blant de aller tyngste selskapene har DnB Nor gjort det best, med en oppgang på 28 prosent.

Av de store selskapene har solenergiselskapet REC gjort det klart svakest, med en nedgang på 42 prosent, tross en sterk utvikling de siste par månedene.

Råvareoppgang
Det har vært god utvikling i råvareprisene i høst, og det er som regel godt nytt for Oslo Børs. Oljeprisen har siden begynnelsen av september steget fra rundt 75 til 85 dollar fatet.

En ny rapport fra amerikanske myndigheter forrige uke sendte også kornprisene opp, og denne prisoppgangen har også bidratt til å trekke opp gjødselprodusenten Yara. Metaller som aluminium har også steget markant i høst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere