*Nettavisen* Nyheter.

Ashok får ikke komme tilbake

Ashok får ikke komme tilbake til Lørenskog. Kommunen har tapt saken de anla mot Staten for å hente gutten tilbake.

01.02.08 12:34

Oslo tingrett har frifunnet staten ved Utlendingsnemnda (UNE) i saken Lørenskog kommune anla etter at tenåringen Ashok ble tvangssendt ut av landet og til Sri Lanka.

Lørenskog kommunen mente staten ikke tok hensyn til barnets beste. Det er Oslo tingrett uenig i. I dommen står det at UNE har tatt hensyn til FNs Barnekonvensjon, og at barnets beste ble fulgt da Ashok ble tvangssent til Sri Lanka. Da hadde han bodd i fosterhjem på Fjellhamar i Lørenskog siden 2003. Der hadde han et svært godt nettverk i lokalmiljøet. I mai 2006 ble han sendt til ut av Norge. Gutten selv ville hjem til Norge, men må altså bli i sitt opprinnelige hjemland.

«Hva angår spørsmålet om forsvarlig omsorg ved retur, kan ikke retten se at dette kriteriet er blitt krenket i nærværende sak. Ashok ble tatt hånd om av sine besteforeldre ved retur til Sri Lanka, hvilket i mangel av at det lot seg gjøre å gjenforene ham med moren, må sies å ha vært fullt ut forsvarlig,» står det i dommen.

Oslo tingrett mener også at Ashok burde ha blitt sendt ut av landet mye tidligere. Han fikk avslag på asyl allerede i 2003. Hvis utvisning hadde blitt gjennomført da, ville ikke tilknytningen til Norge ha blitt så sterk.

Se video på TV 2 Sumo: Slik bor han i Sri Lanka (Artikkelen fortsetter under videovinduet).

213791

Retten legger til grunn at besteforeldrene har økonomi til å ta vare på Ashok, og at oppvekst i en storfamilie ikke er noe uvanlig på Sri Lanka. Retten mener at det ikke er vesentlig at bestefaren til Ashok skal ha akoholproblemer.

TV 2 og Nettavisen har tidligere fortalt om 14 år gamle Ashok som ble støttet av Lørenskog kommune i søksmål mot staten. UNE har i saken hevdet at Ashoks mor er til stede på Sri Lanka, sier Ashok det motsatte. TV 2 har også sendte et reportasjeteam for å sjekke. Uten at Ashok visste om det, reiste de hjem til hans besteforeldre der Ashok bor. Der var ikke moren.

Ordfører i Lorenskog, Åge Tovan, sier til Nettavisen at kommunen nå må gjennomgå dommen og vurdere om den skal ankes.

Du kan se intervjuet med Ashok her:

199010

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag