*Nettavisen* Nyheter.

Askefritt gråvær

Det ventes skyer og gråvær over stort sett hele landet i den siste uken av april. Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

Neste uke byr på skyer, regn og ustabilt vær. Den gode nyheten er at asken ser ut til å holde seg unna.

25.04.10 13:50

- Søndag er det skyer som dominerer over store deler av landet. I Sør-Norge er det ganske grått, og her kan det også komme litt nedbør. I Nord-Norge er det sprekker i skydekket enkelte plasser, som i Bodø og Tromsø, sier Storm-meteorolog Roar Teigen til Nettavisen.

Konklusjonen er altså at det er Nord-Norge som søndag kan skryte på seg minst skyer og også muligheter for litt sol. Derimot blir gleden kortvarig.

- De neste dagene vil Nord-Norge få et mer kjølig vær, og spesielt i Troms og Finnmark kan det bli kaldt. Her kan det også komme sludd- og snøbyger.

Tirsdag best i sør
Ifølge metorologen kommer det et lavtrykk innover Norge de neste dagene, som sørger for å gi ustabilt vær hele neste uke.

- Nord-Norge vil få forbigående mildvær mandag, mens det vil bli kaldere igjen tirsdag. Sludd og snø er ikke veldig uvanlig i nordligere områder i april, men det vil bli kjøligere enn vanlig.

Han forklarer at Sør-Norge kan vente seg samme type vær som søndag, med unntak av tirsdag. Da kan det bli en del sol i sør.

- Tirsdag vil derfor skille seg ut i forhold til de andre dagene neste uke, og bli den beste dagen værmessig i Sør-Norge. Generelt vil det være rundt ti varmegrader i sør denne uken, så det blir stort sett mildt.

Grått og kjedelig
Derimot blir tirsdag langt i fra like bra i nord.

- På tirsdag vil det bli sterk kuling, lave temperaturer og snøbyger i Finnmark.

Generelt oppsummerer meteorologen neste ukes vær som lite spennende.

- Det blir grått og kjedelig vær over hele landet. Nord-Norge peker seg ut til å bli ekstra grått og kaldt. Akkurat slik det er nå er det svært usikkert når det fine vårværet med sol kommer tilbake til Norge, sier Teigen.

Askefritt i Norge
De siste ukene har den islandske vulkanen Eyjafjallajökull sørget for å spytte ut så mye aske at det har vært flykaos i store deler av Europa. Nå kan det se ut til at Norge slipper unna asken, i alle fall for noen dager.

- Så vidt jeg vet er det ikke så mye futt i vulkanen lenger, og slik det ser ut nå vil luftstrømmene drive asken østover og ikke hit, sier Teigen.

Det er gode nyheter for de mange som er avhengige av flytrafikk til og fra Norge. Teigen tør ikke si noe om hvordan asken utvikler seg lenger ut i uken, men er sikker på at det blir askefritt i begynnelsen av neste uke.

- Selv om vulkanen skulle blomstre opp igjen, vil asken uansett ikke drives hit de første dagene av neste uke, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.