RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åsne tilbyr endring og inntekter

Bokhandleren fra Kabul og Åsne Seierstad møttes i Tabloid.

Sist oppdatert:
Åsne Seierstad har tilbudt bokhandleren Shah Mohammad å ta ut innhold fra ”Bokhandleren i Kabul” som han mener er krenkende, og at han får inntektene fra salget av en afghansk oversettelse.

- Jeg har sagt at han gjerne kan bruke min tekst på denne måten. Og pengene for salget skal ha få. Jeg har sagt ”just go ahead” sier Åsne Seierstad til TV 2 Nettavisen.

Forfatteren sier at hun har diskutert dette alternativet med bokhandleren.

- Ingen carte blanche

- Jeg har sagt at vi gjerne kan diskutere innholdet i boken hvor vi kan vurdere ting med tanke på nærmiljøet og landet han bor i og at vi da kan fjerne ting etter anmodning fra ham, sier Seierstad, som likevel er klar på hvor grensen går.

- Dette er ingen carte blanche - det skal ikke være snakk om å skrive om boken. Ikke i mitt navn, sier forfatteren.

Hun forteller at Shah Mohammad da står fritt til å distribuere boken selv på de afghanske språkene, både i Afghanistan og utlandet.

- Han har et meget bra distribusjonsnett selv og har kontakter i land som USA og Canada. Det er helt greit at han da gir den ut til afghanere i utlandet. Det er jo uansett ikke snakk om at denne versjonen vil ende opp i bokhandlere på Harrods, sier Seierstad.

Tilbudet fra Seierstad kan bli en løsning som løser flokene mellom henne og bokhandleren i Kabul.

- Åsnes avgjørelse suveren

Anneli Høier i forlaget Leonhardt & Høier Litteratur Agentur i Danmark, sitter på oversettelsesrettighetene til ”Bokhandleren i Kabul” på verdensbasis.

- Hvis han gjør det på sitt eget språk og Åsne gir tillatelse til dette, er det ingenting i veien med det. Her er Åsnes avgjørelse suveren, sier Høier til TV 2 Nettavisen.

Høier kaller striden mellom Åsne Seierstad og Shah Mohammad i mediene som ”En storm i et vannglass” og frykter uansett ikke at saken vil ende i retten.

Vil skrive bok sammen

Shah Mohammad har tidligere sagt til TV 2 Nettavisen at han ønsker å skrive en bok sammen med Åsne, noe den norske forfatteren har blankt avvist.

Bokhandleren har truet med søksmål mot både Åsne Seierstad og forlagene hennes etter det han mener er krenkende innhold i boken som setter både ham og familien i fare.

Shah Mohammad sier han kommer til Norge i midten av september sammen med sin kone og barn for å diskutere saken med Åsne og forlagene.

- Jeg vet ennå ikke om han virkelig kommer. Det får vi se, sier Åsne.

Åsne fikk støtte

Torsdag fikk Åsne masse støtte fra flere kjente forfattere under Aschehoug forlags årlige hagefest.

- Jeg tror bokhandleren misliker premissene for avtalen som var mellom dem, at hun skulle skrive bok om familien. Så jeg tror ikke han har en så veldig god sak, sier Ari Behn til Absolutt Underholdning.

Også suksessforfatter Jostein Garder mener Åsne ikke kan beskyldes for å ha gjort en feilvurdering i skrivingen av boken:

- Det er klart at det kan være et minefelt å skrive om private personer, men mitt inntrykk er at hun har et godt grep om grensene, sier han.

Jan Guillou sier derimot til VG at boken til Åsne må være oppspinn.

- Jeg har fått mye støtte fra forfatterkolleger og journalister etter at denne saken kom opp og det er jeg veldig glad for. Når det gjelder Guillou, så har han kritisert meg tidligere og jeg har ingen ønsker om å kommentere hans utspill denne gangen heller, sier Seierstad til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere