RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Asylpendler tiltalt for terrorplaner

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Afghaneren Basir Ahmad Rahmani som skal ha planlagt å styrte et fly i Finnmark risikerer seks års fengsel etter at han er tiltalt for å ha truet med å utføre terrorhandlinger.

19 år gamle Basir Ahmad Rahmani blir også tiltalt for å ha tatt seg ulovlig inn i Norge en rekke ganger.

Afghaneren som i slutten av januar kom tilbake til Norge for åttende gang hadde en stor drøm i livet: Å få bli i Norge.

Nå risikerer han å bli fengslet her. Etter at statsadvokatene i Troms og Finnmark har besluttet å tiltale afghaneren etter straffelovens paragraf 227 - den såkalte trusselparagrafen - risikerer han seks års fengsel.

- Han er meget nedbrutt og trist, og skjønner ikke hvorfor det er tatt ut tiltale mot ham nå, sier hans advokat Vidar Helgheim til TV 2 Nyhetene.

- Ville sette fyr på pilotene
I tiltalen heter det at 19-åringen fortalte en medboer at han ville kjøpe billett til flyet Vardø-Kirkenes, ta med bensin og sette fyr på pilotene slik at flyet styrtet og flere døde sammen med ham.

Deretter skal Rahmani ha pakket to flasker med bensin i en bag som han skulle ha med seg på flyet.

- Trusselen var egnet til å fremkalle alvorlig frykt og det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, heter det i tiltalen.

Gjentatte innreiser
Rahmani er også tiltalt for å ha reist inn til Norge uten gyldig visum og pass hele sju ganger mellom 20. april 2003 og 25. januar 2005.

Da terrorplanene ble avslørt av politiet i Sør-Varanger var 19-åringen så psykisk nedbrutt at han ble lagt inn på psykiatrisk avdeling, før han ble eskortert ut av landet.

Statsadvokatene har kommer fram til at Rahmani var tilregnelig da han fremsatte sine terrortrusler, og 19-åringen sitter nå varetektsfengslet i påvente av rettssaken.

- Positivt
Leder i Norsk Flygerforbund, Petter Førde, reagerer positivt på tiltalen.

- Vi har ikke noe til overs for folk som prøver å ramme vår bransje, og synes det er positivt at det kommer en kraftig reaksjon på dette, sier Førde til TV 2 Nettavisen.

- Føler du at truslene mot flytrafikken er tatt på alvor i denne saken?

- Ja, det synes jeg absolutt. Vi har hatt flykaprere som har fått oppholdstilatelse i dette landet. Derfor trenger vi og sende et signal om at det å bruke fly og trusler til å fremme sin sak, ikke er en riktig fremgangsmåte. Det har vi etterlyst i lang tid, legger han til.

Førde understreker at Norsk Flygerforbund ikke har noe synspunkt på norsk asyl- og innvandringspolitikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere