RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Asylsøker ville styrte fly

Sist oppdatert:
Året før en algerier forsøkte å styrte Kato Air-flyet ved Bodø, planla en annen asylsøker en selvmordsaksjon mot et norsk innenriksfly.

Det skriver Aftenposten i avisens morgenutgave onsdag.

Ifølge Aftenposten fant politiet planer, farlige materialer og et avskjedsbrev til familien da han ble avslørt i 2003.

Kofferten var pakket
Asylsøkeren befant seg på et mottak i Nord-Norge. Han hadde bestemt seg for å styrte et fly som var i trafikk på kortbanenettet. Mannen hadde allerede pakket kofferten han hadde tenkt å ta med på flyet da politiet slo til.

Mannen ble angitt av en person ved mottaket som hadde overhørt at han snakket om å «sprenge et fly». Asylsøkeren er bedømt å være psykotisk. Det er derfor ikke reist straffesak mot ham.

Hemmeligholdt
Aftenposten skriver at hendelsen siden har vært hemmeligholdt av Politiets sikkerhetstjeneste. Overfor avisen bekrefter sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, at pågripelsen fant sted.

Holme ønsker ikke å si hva slags materiale asylsøkeren hadde pakket i kofferten for å styrte flyet.

- Vedkommende hadde gått til anskaffelse av materialer til aksjonen, men det dreide seg ikke om sprengstoff. Av sikkerhetsmessige årsaker kan vi ikke kommentere hvilket materiale det er snakk om, sier Jørn Holme til Aftenposten.

Kunne endt i tragedie
Mannen ble pågrepet bare ett år før en asylsøker fra Algerie forsøkte å styrte et Kato Air-fly fra Narvik til Bodø høsten 2004.

Nestenulykken kunne endt i en ufattelig tragedie. Maskinen var kun sekunder unna å styrte i bakken da mannen, som oppholdt seg i Norge under feil identitet, styrtet frem i cockpiten og angrep kapteinen og styrmannen med øks. To førsteklasser på skoletur oppholdt seg like i nærheten av stedet flyet ville ha styrtet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere