Gå til sidens hovedinnhold

Asylsøkere får betalt for ikke å utløse brannalarmen

- Hvis de ikke utløser alarmen får de 500 kroner mer i håndpenger i måneden, sier daglig leder Tom Børresen ved mottaket.

I 2017 rykket Modum brannvesen ut til Sevalstunet asylmottak på Modum flere titalls ganger fordi brannalarmen ble utløst. Det kostet Vam AS, som driver mottaket, 150.000 kroner.

Dette er et mottak for enslige, mindreårige asylsøkere. Daglig leder Tom Gunnar Børresen i Vam AS sier til Bygdeposten at noen av beboerne utløser alarmen nærmest for moro skyld. Andre gjør det i frustrasjon over asylsøknadenes lange behandlingstid.

- Forkastelig

At falske brannalarmer kan få alvorlige konsekvenser, fordi utrykning til alvorlige hendelser kan bli skjøvet på, møter liten forståelse blant beboerne.

– Oppførselen er forkastelig og mange av dem trekker bare på skuldrene når vi forklarer at slik kan de ikke oppføre seg. Men vi har ingen sanksjonsmuligheter mot dem. Derfor har vi inngått en avtale: Hvis de ikke utløser alarmen får de 500 kroner mer i håndpenger i måneden, sier Børresen til avisen.

Børresen sier at mottaket har en stor jobb med å lære ungdommene å forholde seg til norske lover, regler og folkeskikk. Det har også vært episoder der ansatte har blitt truet.

– Jeg skulle nok ønsket meg noe mer takknemlighet for at vi gir dem beskyttelse, sier Børresen.

- Håpløs tilnærming

Stortingsrepresentant Morten Wold (FrP) reagerer kraftig på at ungdommene på asylmottaket får betalt for ikke å utløse brannalarmen.

– Det er en tilnærming jeg synes er håpløs. De burde heller pålegges å betale for kostnader knyttet til brannvesenets utrykning når de gang på gang utløser alarmen uten grunn, sier Wold til Bygdeposten.

Wold mener ungdommene heller burde bli trukket i «ukelønn» enn å bli premiert for «denne typen oppførsel».

Du kan lese hele artikkelen her i Bygdeposten.

Les også

Nok en pornostjerne forteller om møte med Trump

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien