*Nettavisen* Nyheter.

Asylsøkere skal få raskere svar

Kommunal- og regionaldepartementet innfører nye prosedyrer for behandlingen av asylsaker. Flere skal få svar i løpet av tre eller sju uker.

De nye prosedyrene innebærer at mange asylsøkere vil få vedtak fra Utlendingsdirektoratet (UDI) innen sju uker.

For søkere fra land der man har god landkunnskap og der det sjeldent er behov for ytterligere undersøkelser skal UDI som utgangspunkt fatte vedtak innen tre uker. For de øvrige asylsøknadene skal vedtak treffes innen sju uker. 48-timersprosedyren for antatt grunnløse søknader fortsetter som tidligere, heter det i en pressemelding fra Kommunal- og regionaldepartementet.

- Å vente lenge på et asylvedtak er en stor belastning for den enkelte asylsøker, og de nye prosedyrene vil for mange asylsøkere gi en mye raskere avklaring enn dagens ordning. Jeg håper at et raskere svar både vil kunne medføre at flere aksepterer og retter seg etter pålegg om å reise hjem og at de som har rett til asyl kan starte integreringsprosessen i Norge tidligere, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

Hun avviser at de nye prosedyrene innebærer en mindre grundig behandling av asylsøknadene. Er det behov for ytterligere undersøkelser for å kartlegge beskyttelsesbehovet, skal vedtak først fattes når all relevant informasjon er innhentet, ifølge departementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.