*Nettavisen* Nyheter.

Asylsøkere sliper vekk fingeravtrykk

Fingeravtrykk

Stadig flere asylsøkere som kommer til Norge sliper av seg fingertuppene for å skjule identiteten sin.

20.12.05 06:40

20 asylsøkere med nedslipte fingertupper har kommet til Norge i år. Tendensen er økende. Politiet fengsler alle som forsøker å skjule sin identitet på denne måten.

- Vi har gjort det til en vane å fengsle de som kommer uten avtrykk. Det er viktig for oss å verne om asylinstituttet, men det er også viktig å slå ned på misbruk av asylinstituttet. Dette er en åpenbart misbruk, sier leder av Politiets Utlendingsenhet, Arne Jørgen Olafsen, til TV 2 Nyhetene.

Oppgir falsk identitet
Som regel gror huden på fingertuppene ut igjen i løpet av noen uker - og som regel finner politiet ut hvem de er. Erfaringer tilsier at asylsøkerne er noen andre enn de har utgitt seg for å være.

- Av de som har kommet hit med avslipte fingeravtrykk så har alle hatt en fabrikkert historie - en historie som har vist seg å være usann i utgangspunktet, sier Olafsen.

Samfunnsproblem
Til Politiets Utlendingsenhet kommer i overkant av 5.200 asylsøkere hvert år. Kun sju prosent med pass i bagasjen.

- Det er et samfunnsmessig problem at det er noen mennesker i Norge som bor her ulovlig, lever på falsk identitet og ikke finnes i de vanlige registrene. Det har selvfølgelig også en del sikkerhetsmessige sider - knyttet til svart arbeid, kriminalitet, trygd og sosial stønad. Kanskje også når det gjelder terrorspørsmål, sier Olafsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag