*Nettavisen* Nyheter.

Asylstrømmen koster 9,5 milliarder ekstra

Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Hittil i år har det kommet mer enn 2.000 migranter og flyktninger til Storskog grensestasjon utenfor Kirkens. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Slik vil regjeringen finansiere ekstraregningen.

28.10.15 20:55

Asylregningen neste år blir 9,5 milliarder kroner høyere enn tidligere anslått, får NTB bekreftet.

Regjeringen vil bruke mer oljepenger for å finansiere ekstraregningen. I tillegg blir det foretatt større omdisponeringer i bistandsbudsjettet. Ifølge Dagens Næringsliv er det snakk om milliarder, og TV 2 melder at det dreier seg om 4 milliarder kroner. Det blir også kutt i ytelsene til asylsøkere, etter det NTB erfarer.

Økt dieselavgift er et krav fra samarbeidspartiene KrF og Venstre, men det ligger ikke til an at regjeringen foreslår dette nå.

Detaljene blir klare når regjeringen fredag legger fram tillegget til statsbudsjettet om flyktninger.

Pensjon

Etter det NTB forstår, utsetter ikke regjeringen grepet med å redusere avkortingen i pensjonen til gifte og samboende pensjonister. KrF har foreslått å utsette denne innføringen fra 1. september til 1. november neste år.

Tiltaket ventes å belastet neste års budsjett med rundt 900 millioner kroner. Grepet har en helårseffekt på 2,7 milliarder kroner.

Venstre setter en strek over hele satsingen for 2016, men er innstilt på å innfri løftet fra samarbeidsavtalen i 2017. I tillegg håper partiet å dekke økt asylutgifter uten å tappe mer av oljefondet.

– Vi har mange forslag til økte inntekter og reduserte utgifter i vårt alternative budsjett, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Buffer

Grande sier Venstre «har mye å gå på» når det gjelder å finne inndekning for de ekstraordinære utgiftene som et uforutsett stort antall asylsøkere og flyktninger gir.

Men uttalelsene falt før omfanget av tilleggsnummeret ble kjent. Tidligere i uka meldte VG at summen ville bli 8 milliarder kroner. Det er også dette anslaget KrF bruker i sitt alternative budsjett.

– Vi har en buffer på 8 milliarder kroner i mindreforbruk, til bruk for flyktningsituasjonen, sier KrFs justispolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til ABC Nyheter.

Prognoser

Etter statsråd, fredag klokken 12, presenterer statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) kostnadene ved asylstrømmen og hvordan regjeringen foreslår å betale regningen.

Prognosene for asylankomster til Norge er kraftig oppjustert i høst: Utlendingsdirektoratet har anslått årets asyltall til å bli opp mot 30.000, ifølge Dagens Næringsliv. Prognosen for 2016 er 33.000 asylsøkere. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) (t.v.) under fremleggelsen av statsbudsjettet 2016 i Stortinget. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.