RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Atomtrøbbel gir strømhopp

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Trøbbel med svensk reaktor fyrer prisene.

To svenske reaktorer sliter med å produsere strøm. Dette har fått strømprisene i hele Norden til å stige mandag.

Når de to svenske reaktorene står stille fører dette altså til kraftige prisøkninger, i og med at kun 72 prosent av den installerte kapaisteten i Sverige utnyttes.

Tall fra kraftbørsen Nordpool viser at prisen har steget mest i Nord-Norge, hvor strømprisen har steget fra 60,4 øre per kWh til 68,98 KWh, mens den for Østlandet er opp fra 59,93 øre til 63,34 øre per KWh.

På Østlandet har prisene steget minst av de norske prisområdene.

Nordpools priser er markedspriser uten mva og selskapenes fortjeneste. For forbrukerne kommer i tillegg nettleie og avgifter. Totalt må forbrukerne plusse på minst 60 øre på markedstallene fra Nordpool.

Stått stille
Siden lørdag har den tredje reaktoren ved Oskarshamns kjernekraftverkt stått stille. Mandag ble det videre klart at reaktoren Ringhals 1, som ble startet opp fredag, ikke produserer strøm. Svenske medier melder mandag at reaktoren ble tatt ned igjen mandag, og det er ingen prognose for når denne igjen produserer strøm. Dette gir luft under vingene til strømprisen.

Oskarshams kjernkraft kan i beste fall være oppe å kjøre igjen tirsdag, melder svenske medier.

Pumper over fra Norge
Nedetiden til de svenske reaktorene kommer samtidig med en kuldeperioden over store deler av Europa. Dette har fått prisene til å stige en rekke steder, og markedet i Tyskland er nå på det høyeste nivået siden i sommer.

De svenske problemene fører også til at det pumpes kraft over kjølen i stor stil. Totalt var det mandag ettermiddag en nettoeksport av kraft fra Norge på 2.358 MWh.

Prisøkningene i landet fordeler seg slik:
* Nord-Norge: opp 14 prosent
* Øst-Norge opp seks prosent
* Sørvest-Norge opp fire prosent
* Midt-Norge opp 14 prosent
* Vest-Norge opp fem prosent

Redd for strømregninga?
Det er ganske mye du kan gjøre for å redusere strømforbruket nå i sprengkulda. Her er en liste som ganske sikkert vil gi deg mer å rutte med gjennom vinteren:

Før du ser på tiltak som kan gjøre at du sparer strøm, kan du begynne med finne den billigste strømleverandøren som er biligst. Det er nemlig store forskjeller.

Den billigste strømleverandøren finner du her.

Det kan hende du skal vurdere fastpris på strømmen. Mer om det her.

Les også: Milliarder å spare på strøm

Senk innetemperaturen. Mange har det unødvendig varmt inne.

Oppvarmingen er den desidert største posten i energiregnskapet. Senker du temperaturen fra 21 til 20 grader, reduserer du forbruket til oppvarming med rundt fem prosent..

Husk å lufte riktig. Et vindu på gløtt gir trekk, og fører til at vegger og gulv blir kalde. Sett i stedet dører og vinduer på vidt gap noen minutter. Fem-seks minutter er nok til å skifte ut inneluften i et hus på på 120 kvadratmeter.

Ha ulike temperatursoner. Del huset opp i ulike temperatursoner. Hele huset trenger ikke være like varmt. Dørene mellom varme og kalde bør ha tetningslister og dørene må holdes lukket.

Enda mer sprarer du dersom du har termostatovner og tidsur for sentraloppvarmingen. Installer også et wattmeter, så kan følge med på strømforbruket.

Les mer om energiråd på Enovas hjemmesider.

Fyr med alternativ energi dersom du har mulighet: Har du vedovn, pelletskamin eller andre alternativer er dette lønnsomt.

Les mer: Redd for strømregninga? - les dette

Spar med sleipe triks
Én telefon i dag, og én telefon om fire uker, kan kutte strømregningen med 680 kroner. Du kan også kutte regningen ved å være «unøyaktig» med strømavlesningen.

Tidenes kaldeste november, usikkerhet rundt kraftproduksjon i Sverige og lave vannivåer i magasinene har allerede gitt enkeltdager med ekstrempriser på markedsplassen for strøm, Nord Pool Spot. Det enkleste trikset for å redusere strømregningen er å redusere forbruket. For de litt mer vågale finnes det andre metoder.

Det første trikset går ut på å utnytte at prisen på standard variabel strøm «henger etter» markedsprisen. I prisoppgangstider kan det derfor lønne seg å bytte fra markedspris til standard variabel kontrakt.

- Det er fullt mulig å tjene noen kroner på dette. Dersom du tror prisene skal stige de neste fire ukene, bytter du til standard variabel i dag og tilbake til markedspris om fire uker, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger til NA24.

Årsaken er at når strømprisene går opp, så stiger spotprisene først og mest. Standard variabel strømpriser går også opp, men har et etterslep på minimum to uker, som oftest mer.

En forutsetning for at trikset skal fungere er at du bytter fra spot til standard variabel strømpris internt hos den kraftleverandøren du allerede har.

- Det tar effektivt cirka tre uker å bytte til en annen leverandør, noe som betyr at du mest sannsynlig går glipp av eksisterende prisforskjell mellom spot og standard variabel. Du må derfor bytte hos den leverandøren du allerede har, sier Pedersen.

Husk også at ikke alle kraftleverandører tilbyr både spot og standard variabel strømpris. Enkelte leverandører lar deg heller ikke flytte internt, men de er i fåtall.

Feilrapportering
Det andre trikset vi omtaler i dag er bevisst feilrapportering av strømforbruk.

Prinsippet går ut på å utnytte systemet for måleravlesning og innrapportering av forbruk. I stedet for å vente på å rapportere strømforbruket til netteier/strømleverandør ber deg om det, leser du av strømmåleren når prisene er høye og på vei opp. Men du rapporterer ikke inn reelt antall forbrukte kilowattimer, men et lavere tall.

Omvendt rapporterer du inn et høyere forbruk når prisene er lave. Det kan gi deg en vesentlig lavere strømregning enn det du i utgangspunktet skulle hatt.

Flere kraftleverandører NA24 har snakket med er klar over at enkelte strømkunder prøver seg på denne fremgangsmåten.

Avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i Norges Vassdrags- og energiverk opplyser at det ikke er strømkundens ansvar at rapporteringen er korrekt.

Les mer: To sleipe strømtriks for de vågale

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere