RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Åtte måls oljeflak løs

Et oljeflak på omtrent åtte mål jages nå i fjorden sør for Fedje av Kystverket.

(iBergen.no) Et oljeflak på 200 ganger 400 meter har sluppet ut fra akterskipet som ligger og slår i steinene ved Hellesøy fyr på Fedje. Kystvaktskipet Tromsø forbereder seg nå på å angripe flaket med havgående lenser for så å pumpe oljen opp før den når land.

- Vi har fly oppe nå som skal få en best mulig oversikt over flaket, forteller operasjonsleder Per Odd Kvistad i Kystverket til iBergen.no

I akterskipet som liger igjen på Fedje kan det være så mye som 100 tonn olje. Ca 70 tonn av dette er diesel, mens resten er smørolje, girolje og hydraulikk-olje.

- Vi ser at noe av den oljen som renner ut av havaristen går mot Fedje, men det er ingenting vi kan foreta oss med dette nå, sier Kvistad.

Omfanget mindre enn Rocknes
Dermed begynner omfanget av katastrofen å fremstå klarere. Av de 570 tonnene som var i framskipet som ble dradd til Ågotnes regner en med at 340 tonn er lekket ut. Det meste lakk ut da skipet knakk, noe lakk ut på overfarten. Kystverket har vært kritisert for slepet, men Bjørn Bratfoss forteller at alternativene ikke var gode.

- Vi kunne ha dumpet i en lun vik og stengt av, men det skal infrastruktur til for å håndtere et slikt vrak. Kystverket undersøker nå forparten med mini u-båt og de håper at så mye som 230 tonn er fortsatt inne i forskipet, sier Bratfoss.

- Skulle det verste skje at all oljen i akterskipet blekker ut vil vi ha 440 tonn olje på havet. Av dette er 130 tonn tatt opp og mer blir tatt opp fra sjøen kontinuerlig, forteller Kvistad.

- Når begynner dere å ta opp vraket på Fedje?
- Vi kan ikke gjøre noe når så lenge været er som det er. Det er forsikringsselskapet Gards ansvar å fjerne vraket og vi presser på slik at de må ha en plan så raskt det blir rolig vær. Men de må ha tungt utstyr på plass. Om det skal komme fra Norge eller utlandet vil vise seg. Alt vi kan gjøre er å sette ut lenser rundt vraket når været tilsier det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere