Gå til sidens hovedinnhold

Attestdom neste uke

Granskingen av psykiater Pål H. Herlofsen og psykolog John Sandstrøm vil være klar i neste uke.

Dersom alt går etter planen, vil fylkeslegen i Oslo, Petter Schou, være klar med sine konklusjoner etter å ha gransket Herlofsen og Sandstrøm i løpet av neste uke.

- Med mindre vi trenger ytterligere journaler og opplysninger i saken, regner vi med å oversende saken til Helsetilsynet neste uke. Det er målet, sier Schou til TV 2 Nettavisen.

Kan bli fratatt autorisasjon
Det er Statens Helsetilsyn som skal avgjøre hvilke konsekvenser saken vil få for de to profilerte helsemedarbeiderne. Fylkeslege Schou ønsker ikke å spekulere på hva saken ender opp med.

- Hva er den strengeste reaksjonen dere kan komme med?

- Det vil være å frata dem autorisasjonen. Men det er alt for tidlig å si hva utfallet blir og jeg skal være forsiktig med å si hva utfallet kan bli, understreker Schou.

Kjøpte falske attester
Fylkeslegen i Oslo iverksatte en omfattende gransking rundt de to etter avsløringer i Dagens Næringsliv hvor det kom frem at avisas journalister, under falsk identitet, hadde klart å kjøpe falske legeattester fra de to. I fire saker har også attester fra Herlofsen og Sandstrøm hjulpet dømte kriminelle til å bli benådet av Kongen i Statsråd.

Fredag for halvannen uke siden ble Sandstrøm suspendert fra å praktisere som psykolog mens granskingen mot ham pågår. I tillegg har Herlofsen søkt om og fått innvilget permisjon på ubestemt tid fra sin stilling som psykiater i Forsvaret.

- Nye avsløringer interessante
Fylkeslegen ønsker ikke å avsløre hvilke funn hans granskingsteam på fire personer har kommet frem til de siste ukene, men forteller at all informasjon som er kommet frem er interessant.

I helgen avslørte DN nye opplysinger om Sandstrøm, som skal ha oppsøkt kriminelle i fengsel og tilbudt dem hjelp, samtidig som han sørget for at de byttet forsvarer til advokat Tor Erling Staff.

- Dette er informasjon som er interessante sammen med en rekke andre. De inngår som en del av sakskomplekset vi nå jobber med, sier Schou.

Parallelt med fylkeslegens gransking, pågår det en politietterforskning av de to. Politiadvokat Carl Graff Hartmann ved Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere detaljer i etterforskningen, men forteller at status til de to fremdeles er mistenkt. Han samarbeider med Helsetilsynet og Rikstrygdeverket i saken.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken