RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stig Leinan/Inderøyningen

Aud Karin er «hei-dronningen»

Sist oppdatert:
Aud Karin har sagt «hei» til alle i ett år. Nå skal hilsingen opp i kommunestyret.

Aud Karin Holmern fra Inderøy i Nord-Trøndelag hilser faktisk på absolutt alle hun møter.

- Jeg bestemte meg for ett år siden å si hei til alle jeg møtte, både store og små. Da så jeg det at når du ser på folk og sier hei, så blir de så glade, sier Aud Karin til Nettavisen.

Hun startet hilseprosjektet sitt fordi hun synes vi hilser alt for lite på hverandre.

- Det er faktisk slik at ute i verden har de bevart hilsetradisjonen bedre enn vi i vår travle hverdag har gjort, og det er veldig synd. For hilsetradisjonen er det ikke noe i veien med, og når vi har mer fritid enn før, og vi ikke har tid til å hilse, er det et paradoks, synes Holmern.

Til kommunestyret
Etter å ha hilst på folk i ett år kontaktet Aud Karin Inderøy kommune, skriver Nationen. Hun hadde nemlig fått så god respons fra sine sambygdinger ved bare å si et lite «hei».

Og hvem kan vel si nei til et så positivt prosjekt. Formannskapet har nå vedtatt å bli med på hilseprosjektet, som har som mål å få innbyggerne i kommunen til å hilse mer på hverandre - selv om man ikke kjenner hverandre.

Neste uke skal saken opp til diskusjon i kommunestyret. Aldri har det trolig vært en lignende sak oppe i et norsk kommunestyre.

- Jeg regner med at det blir en artig debatt, sier Aud Karin til Nettavisen.

- Svart lapp i panna
Aud Karin ble bedt om å legge fram noe skriftlig om prosjektet. Men det hadde hun imidlertid ikke lyst til.

- Jeg tenkte å være helt papirløs. Men siden jeg måtte ha noe skriftlig lagde jeg et brev på vers og sendte det til kommunen, forteller hun.

- Men hva vil skje med de som ikke hilser i Inderøy kommune?

- De får en svart lapp i panna. Neida, det er faktisk frivillig. Det er ikke slik at når kommunen vedtar det at da skal alle i kommunen si «hei», sier Aud Karin muntert.

- Skjer noe inni folk
Hun har bodd i Inderøy kommune i 20 år, en kommune som tar imot tusenvis av turister hvert eneste år.

Det var gjennom sin jobb hun fikk ideen til hilseprosjektet.

- Som vertskap sier vi jo «god dag» og «hei», og vi ser hvor viktig det er å hilse på folk, og å få de til å oppleve at de er velkomne. For hvis du er på et fremmed sted og blir sett, har det en spesiell verdi, sier hun.

Aud Karin har merket at det skjer noe med folk når hun hilser.

- Jeg har sett at det funker. I det møtet skjer det noen ting, noe inni folk. For vil gjerne bli sett. Og det er grunnleggende viktig. Vi må se hverandre, i butikken, på gata. Vi må tørre å si «hei». Det at du ikke ser folk skaper jo ensomhet, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Folk blir paffe
Hun forteller at en del blir paffe når de blir hilst på.

- Mange blir veldig paffe. Jeg har hørt akkurat i det jeg passerer og har sagt hei, så har de visket til hverandre, «kjente du den damen?». Men så ser jeg også at det å bli hilst på fremkaller et stort smil fra øre til øre, og i noen sammenhenger fremkaller det en samtale, sier Aud Karin.

Hun påpeker at det er vel så viktig å hilse på barn som på voksne.

- Dette handler også om de små du møter i veien og ikke kjenner. Det er viktig at vi voksne går foran med et godt eksempel. De voksne skal hilse på de små, mener hun.

Men også de eldre i nærmiljøet er viktig å hilse på. Aud Karin har nemlig merket seg at eldre man hilser på blir ekstraordinært glade.

- Enorm effekt
Den blide damen har jobbet med en rekke prosjekter tidligere, men sier hun aldri har opplevd så stor oppmerksomhet som denne gangen.

- Jeg har aldri gjort et så enkelt prosjekt, og har hatt så mye respons. Som regel må jeg springe etter media for å få omtale, men denne gangen har det vært motsatt, sier hun til Nettavisen.

Hun anser prosjektet sitt som svært vellykket.

- Det er veldig sjeldent du gjør noe så enkelt som bare består av tre bokstaver og opplever at det har så enorm effekt, at det skjer noe inni folk. Tre bokstaver gjør at du setter i gang en kommunikasjon, sier Aud Karin, og fortsetter:

- Jeg har fått sms-er der folk skriver at «det her var artig» og «det her er viktig». Noen skriver også at dette her må vel også flere kunne gjøre, ikke bare folk i Inderøy, ser hun.

Fornøyd ordfører
Ordfører Ole Tronstad (Sp) i Inderøy kommune ønsker hilsingen velkommen. Han håper dette kan gi kommunen positiv oppmerksomhet også utenfor kommunegrensene.

- Vi fikk en oppfordring, og vi syntes det var et artig og positivt initiativ som vi valgte å støtte opp om, sier Tronstad til Nettavisen.

Han påpeker at dette ikke er en vanlig sak som kommunestyret skal behandle.

- Vi kommer til å hilse tilbake til prosjektet for å si det sånn, og vil ønske prosjektet lykke til. Vi vil ikke behandle det som en sak, sier ordføreren.

- Men hvordan er du som ordfører til å hilse på dine sambygdinger?

- Man hilser på mange, men klart man kan bli flinkere, sier Tronstad.

- Smil til deg selv
Aud Karin oppfordrer også andre i Norge til å si mer «hei» til fremmede. Og tror du ikke at du ikke tør, har hun følgende råd:

- Si hei til deg selv i speilet hver morgen, og smil. Da har du brutt isen, sier Aud Karin, og ler.

Hva synes du, bør vi hilse mer på hverandre her i landet? Delta i diskusjonen under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere