RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aud Schønemann er død

Sist oppdatert:
Aud Schønemann (83) er død etter et langt sykeleie. Se klipp fra hennes karriere i videovinduet over.

Ifølge Se og Hør døde Schønemann natt til tirsdag.

VEGGAVISEN: Skriv din kondolanse her
Les også: - Aud satte dype spor
Les også: - Hun var den aller største

Den folkekjære skuespilleren gjorde et uutslettelig inntrykk som Valborg i Olsen-banden-filmene og som «Moder'n» til Marve Fleksnes. De siste årene flokket TV-seerne seg rundt skjermen for å se henne i «Fredrikssons fabrikk» og «Nr. 13».

Schønemann fikk hjerneslag i 2003, og tilbrakte de siste årene på Uranienborghjemmet. Kun en sjelden gang var hun å se offentlig.

Komiker av rang
Aud Schønemann var en komiker som hadde komisk timing av rang. Til tross for sine to store signaturroller i norsk film og TV, var hun aktiv både på scenen og på film i tiår før Olsenbanden ble en realitet og før TV kom inn i de tusen hjem.

Faktisk var Schønemann svært tidlig ute på filmfeltet, og dukket opp allerede i 1946 i «Om kjærlighet synger de».

Hun spilte i «Kranes konditori» og «Lån meg din kone», «Hurra for Andersens» og «Skulle det dukke opp flere lik, er det bare å ringe».

Jobbet med de store
I en periode jobbet hun med alle regissørene som i ettertid er omtalt som store og banebrytende. Hun ble regissert av Arne Skouen, Niels Müller og Edith Carlmar. Schønemann spilte i begynnelsen ofte mindre biroller som den forlovede, dadda eller «kona på svalgangen». Hennes komiske talent var synlig ganske tidlig, og i 1969 fikk hun rollen som Valborg i Olsenbanden.

Totalt ble det over 50 filmer på Schønemann.

Men Schønemann jobbet også på scenen, enten det var som giftglad gammel tante i suksesstykket «Arsenikk og kniplinger» eller i mer seriøst teater som «Medmenneske».

Etter hvert ble hun en av de få skuespillerne her til lands som trakk publikum på sitt navn alene.

- Beskjeden
Selv var hun alltid svært beskjeden over sin egen innsats, til tross for at hun i løpet av sitt kunstnerliv fikk både Amandas ærespris i 1997 og St. Halvard-medaljen.

Aud Schønemann ble født 13. november 1922. Hun var datter av en av Oslos mest populære scenekunstnere, August Schønemann.

I 1948 giftet hun seg med skuespiller og senere kjent NRK-mann, nå avdøde Jan Pande-Rolfsen. Hun etterlater seg sønnen Pål Pande-Rolfsen.

LES OGSÅ: - Aud satte dype spor

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere