– Begrunnelsen Listhaug gir for å gå av, viser hvorfor mistillit var nødvendig. Med sin harde ordbruk bekrefter hun selv at det var en tom unnskyldning hun ga i Stortinget, sier Lysbakken.

LES OGSÅ: Listhaug: - Alternativet med Støre ville vært en katastrofe for Norge

Ifølge SV-lederen handler ikke denne saken om Listhaugs ytringsfrihet.

– Hun er et maktmenneske, ikke et offer. Hun er fri til å si hva hun vil, men når hun legitimerer ytterliggående konspirasjonsteorier, må hun få motstand, sier Lysbakken.

Lysbakken mener at Sylvi Listhaug legger skylden for sin avgang på alle andre enn seg selv.

– Denne morgenen har vist hvorfor mistillitsforslaget var riktig. Unnskyldningen hennes var tom og verdiløs, og i dag har alle andre skylden, sa Lysbakken på Stortinget.

Han hevder at regjeringen har latt seg styre av høyrepopulistiske krefter, og mener at den bør ta avstand fra det han omtaler som et «selvmedlidende sirkus».

– Sylvi Listhaug er ingen martyr. Hun er ikke kneblet, hun er et mektig menneske, sa Audun Lysbakken.

Moxnes: - En seier for majoriteten

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener en statsråd er nødt til å stå til ansvar for det hun sier og gjør. Han sier Listhaugs avgang er en seier for majoriteten.

– Endelig setter vi ned foten for de høyreradikale som har herset med folk i Norge i mange år uten motstand. Nå får de endelig motstand, og det var på høy tid, sier Moxnes til NTB.

Se Nettavisens intervju med Moxnes:

Moxnes sier videre han ikke er imponert over Listhaugs betegnelse av norsk politikk som 'en barnehage'.

– Det er interessant at når de høyreradikale endelig møter motstand, takler de det ikke som voksne mennesker. De må tåle at folk er uenige og at vi sier tydelig ifra, sier Moxnes.

Rødt-lederen, som var initiativtaker til mistillitsforslaget mot Listhaug, legger til at han lover at Listhaug og hennes allierte fra nå av vil møte langt større motstand enn tidligere.

Hareide: - Dette handler om anstendighet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Sylvi Listhaug (Frp) gjorde det rette ved selv å tre tilbake som justisminister.

– Dette var utgangen som var rett i en så alvorlig sak. Det er verdig at justisministeren på eget initiativ tar konsekvensen og trer tilbake, sa han i Stortinget tirsdag.

– En slik sak som dette handler ikke om å vinne eller å tape, men om anstendighet. Den anstendigheten må gjelde oss alle, sa Hareide, som slo fast at hele saken handler om tillit, mellom folk og politikere, men også mellom regjeringen og Stortinget.

– Det er engasjementet for en anstendig politisk debatt, en anstendig offentlighet, som gjør at saken vekker så sterke reaksjoner.

Han mener det virkelig alvorlige i saken var innholdet i Listhaugs Facebook-post og hva den «nører oppunder», som han uttrykte det.

– Når tilliten til justisministeren for mange av oss ble borte, er det også fordi denne saken føyer seg inn i et større mønster. Vi har vurdert tillit som en helhet. En statsråd skal bygge bruer, ikke murer. En statsråd skal inkludere, ikke ekskludere. En statsråd skal bygge tillit, ikke mistillit, sa Hareide og viste til tidligere Listhaug-utspill om gullstoler og godhetstyranni.

– Flere av utspillene har vært splittende og ikke en statsråd verdig, framholdt han.

MDG-Stoknes: - Ikke overraskende

Stortingsrepresentant Per Espen Stoknes i Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener Frp er gode til å spille offerrollen.

– Det er på tide at vi setter en klar strek i sanden og sier at 'hit, men ikke lenger', sier Stoknes til NTB.

Saken fortsetter under videoene.


LES OGSÅ: Sylvi Listhaugs avgang redder KrF fra skjebnevalg

MDG var blant partiene som støttet mistillitsforslaget mot Listhaug.

– Hun karakteriserer motstanderne som idioter, en barnehage og kaller det en heksejakt hvor hun er et stakkars offer. Det er en rolle som Frp har reindyrket i mange år, så det kommer ikke som noen overraskelse, sier Stoknes.

Stoknes legger til at han nå håper Listhaug blir erstattet med en justisminister fra Venstre.

MDG-politikeren mener at regjeringen har latt seg styre av høyrepopulistiske krefter gjennom Frp.

– For oss er det klart at Frp bør ut av regjeringskontoret, og at Høyres flørt med høyrepopulismen bør avsluttes, sier Per Espen Stoknes, som er MDGs eneste representant på Stortinget.

Grande: - Klok avgjørelse

Kulturminister Trine Skei Grande (V) mener at Sylvi Listhaug var klok som trakk seg som justis- og beredskapsminister.

«Det var klokt av justisministeren å trekke seg. Nå kan vi se fremover og fortsette det gode, borgerlige samarbeidet», skriver Grande i et Facebook-innlegg.

Der omtaler hun Listhaug-saken som en påminnelse om viktigheten av respektfull retorikk.

-Det skal vi ha med oss, og trekke lærdom av, skriver Venstres leder Trine Skei Grande.

Arnstad: Ingen andre enn Listhaug selv som har skapt situasjonen

– Det er Sylvi Listhaug selv som har skapt situasjonen hun og regjeringen havnet i, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

– Vi har stått i en svært tilspisset situasjon i Stortinget. Den situasjonen er det ingen andre en justisministeren selv som har skapt. Først ved å publisere et usant og tendensiøst budskap. Deretter ved å nekte å ta inn over seg at det var galt. Så til slutt ved å ikke takle situasjonen med en retrett i Stortinget, sa Arnstad fra Stortingets talerstol tirsdag.

– Det var lenge et åpent og ubesvart spørsmål om statsråden bevisst og kalkulert la ut dette innlegget på Facebook, og visste at det ville bidra til konflikt og splittelse. Men jeg må si at hennes innlegg på Facebook i dag om sin egen avgang bekrefter at så var tilfelle. Hun mente åpenbart ingenting med den retretten som ble foretatt sist uke. Og i dagens Facebook-innlegg viser hun for alle at hun ikke har skjønt sin konstitusjonelle rolle som justisminister, sa Arnstad.