Kvinnen fra Troms var engasjert i politikken for Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon midt på 2000-tallet. Onsdag kveld varslet hun partiledelsen om to episoder med seksuell trakassering fra tiden Giske var kulturminister og hun en ung AUF-politiker fra Troms.

Det skriver Nordlys.

Hun mener arbeiderpartiledelsens håndtering av varselet er kritikkverdig. Derfor vil hun fortelle sin historie til offentligheten.

Les også: AUF: Vet at seksuell trakassering forekommer

Nordlys har sett varselet kvinnen har sendt og kjenner hennes identitet.

– Jeg skammet meg så lenge over dette, at jeg ikke turte å si fra. Jeg var redd for å bli stemplet som dum, som lot meg lure, men etter hvert som jeg ble voksen, skjønte jeg at det ikke var jeg som skulle skamme meg. Han kysset og befølte meg mot min vilje, sier Troms-kvinnen til Nordlys.

Les mer: Ap-politiker mener Giske må gå: - Arbeiderpartiet kan ikke ha en nestleder som tenker med feil hode

Vi møter kvinnen i hennes hjem et sted i Troms. Kvinnen ønsker å være anonym.

– Jeg føler jeg vil stå veldig alene hvis jeg står fram med navn og bilde, sier kvinnen.

Hun beskriver en spennende og engasjert tid i AUF i Troms fra hun var 16 år. Da hun ble 18 år ble hun valgt ut til å være delegat på to av de viktigste møtene i ungdomspartiet – et sentralstyremøte og et landsmøte.

Les også Erik Stephansens kommentar: Støres umulige spagat

– Jeg husker at jeg ble redd

Den første episoden med daværende kulturministerTrond Giske skal ha skjedd på et nachspiel i forbindelse med landsmøtet til AUF i Oslo. At Giske var på den aktuelle festen sammen med AUF-erne bekreftes av flere kilder overfor Nordlys.

– Trond Giske dukket opp på et utested der en rekke AUF-ere oppholdt seg. Siden ble han med oss på nachspiel. Vi tok taxi sammen, med en annen ung kvinne. Han ba meg være med hjem til ham for å hente mer alkohol til nachspielet, da leiligheten hans lå i samme blokk som der nachspielet skulle være, sier hun.

Les også: Ung kvinne sluttet i politikken etter uønsket oppmerksomhet fra Giske

Kvinnen sa ja til å hjelpe. Da de kom inn i leiligheta til Giske gikk det opp for henne at han var interessert i noe annet.

– Han la armene rundt meg og begynte å kysse meg. Han ble svært pågående og intens. Han strøk meg over ryggen under skjorta. Jeg husker at jeg ble redd. Jeg låste meg inn på do og ringte til ei annen kvinne fra min delegasjon, som nå var på nachspielet i den andre leiligheta. Jeg sa at hun måtte komme og hente meg hvis ikke jeg kom dit snart. Jeg avviste gjentatte forsøk på kyssing ved å trekke meg unna, sier kvinnen.

Hun forlot deretter leiligheten til Giske. Hun tenkte at episoden var svært uheldig, men forsøkte å legge den bak seg. Det skulle likevel ikke ende der, ifølge kvinnen.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Innhentet av historier

– Troppet opp på utested

Året etter AUF-møtet var Giske i Tromsø. Giske var fortsatt kulturminister. Han ble bedt om å holde en innledning for en rekke unge tillitsvalgte i partiet. Kvinnen fra Troms var involvert i arrangementet, sier hun.

Utpå kvelden startet Giske å sende henne tekstmeldinger, ifølge kvinnen. Han dukket opp på et utested kvinnen var på. På utestedet var han ifølge kvinnen så beruset at hun forsøkte å geleide statsråden mot hotellet han bodde på.

– Jeg følte et ansvar for at det ikke skulle bli en politisk skandale at statsråden var full på et utested for 18-åringer. Det var mange som fikk med seg hendelsen. Jeg bestemte meg likevel for å prøve å få ham bort. Jeg hadde kontakt med ei venninne på SMS hele tiden i tilfelle jeg trengte hjelp. På hotellrommet forsøkte han på nytt å kysse meg, jeg trakk meg unna og forlot, sier kvinnen til Nordlys.

Hun var blitt 19 år på dette tidspunktet, og opplevde episodene som så ubehagelige at hun trakk seg fra alle verv og forsvant fra politikken samme høst.

Nordlys har vært i kontakt med flere personer som skal ha kjennskap til deler av de to episodene. De vil ikke kommentere saken offentlig på dette tidspunktet.

Les også: Støre svarer på Giske-kritikken

Reagerer på framgangsmåte

Etter at hun varslet Arbeiderpartiet denne uka ble hun kontaktet av sentrale medlemmer i partiet, også av partileder Jonas Gahr Støre.

Hun har fått tilbud om å få en direkte unnskyldning fra Trond Giske, i en SMS som Nordlys har sett.

Kvinnen reagerer på framgangsmåten.

– Jeg blir bedt om å vente, mens de håndterer pressen først og fremst. Det virker som det er viktigere å slå ring rundt Giske og svare på spørsmål fra pressen enn å ta vare på dem som har sendt varselet.

Mens Nordlys er på besøk ringer Jonas Gahr Støre til kvinnen. Hun opplever telefonsamtalen som ryddig.

Les også: Ap-nestleder Hadia Tajik ble kontaktet av Giske-varslere: For meg var varslene rystende lesning

– Hadde de tatt denne telefonen tidlig i forløpet, hadde det kanskje vært annerledes.

– Hvorfor har du ikke varslet før?

– Jeg har følt stor skam over episodene og tenkt at det var delvis min skyld. Jeg var for urutinert og skjønte ikke hvilke hentydninger som lå i at en mann spurte om å «bli med hjem og hjelpe til». Han var en tillitsperson jeg trodde jeg kunne stole på. Jeg har måttet pakke det vekk og lagt det bak meg. Jeg forstår likevel nå som jeg er eldre at dette er uakseptabel oppførsel overfor en ung tillitsvalgt i et parti, fra en med stor makt. I lys av hendelsene den senere tiden har jeg følt et ansvar for å si fra.

Hun viser til de episodene som andre medier har omtalt tidligere, og etterlysningen fra partiene selv om å varsle om episoder.

Les også: Trond Giske er sykemeldt

– Hva gjorde at du varslet nå?

– Jeg vurderte lenge om jeg skulle varsle og synes håndteringen fra blant andre Anniken Huitfeldt og Kjersti Stenseng var dårlig. De innga ikke til tillit. Jeg kunne ikke stole på at de ville fortelle min historie i full detalj til partilederen, sier hun.

Derfor valgte hun å sende varselet direkte til partilederen onsdag.

Les også: Ydmyk Giske: - Tiden vil vise om jeg lykkes

Følt på et sinne

– Vil du godta en unnskyldning personlig fra Trond Giske?

– Jeg fikk beskjed om at han ikke opplever situasjonene slik jeg gjorde det. Jeg har bedt om å få tilbakemelding på hva det er i situasjonene som ikke stemmer for han, på e-post. Enten korrigerer han slik han opplevde det, eller så må han faktisk anerkjenne den historien som jeg har fortalt. Hvis ikke, er det en unnskyldning uten mening. Jeg har ikke fått svar på dette, sier hun.

Trond Giske har via partiet bedt om unnskyldning overfor kvinnen. Hun viser til en SMS der hun får muligheten til å ønske seg en personlig samtale med Giske.

– Igjen, de legger det over på meg å håndtere saken.

Kvinnen opplyser at hun imidlertid har fått positiv oppfølging fra partiets andre nestleder, Hadia Tajik, etter varslingen.

Les mer: Pappa gikk til Støre - bekymret for datteren

Hun mener det totalt sett danner seg et bilde av en ukultur i partiet, og i samfunnet, som har fått foregå for åpne øyne uten at det har blitt tatt tak.

– Jeg har følt på et sinne overfor dem som har visst litt og noe, ikke har gjort noe, ikke har sagt noe. Jeg føler et sinne for at vi har en kultur i Norge der det er greit for mektige og voksne menn å ta seg til rette overfor unge kvinner, sier hun.

Kvinnen har ingen politiske verv i noen parti i dag.

– Jeg har ingenting å tjene på et maktspill, slik enkelte legger fram disse sakene. Det er ikke derfor jeg varsler.

- Husker det annerledes

Trond Giske skriver i en epost til Nordlys at han oppfatter situasjonen annerledes enn det Troms-kvinnen gjør.

«Det er riktig at vi møttes for mange år siden. Jeg husker situasjonen annerledes, uten noen upassende tilnærming, men jeg er lei meg for at jeg jeg har opptrådt på en måte som gjør at hun har opplevd møtet med meg som ubehagelig», skriver Ap-nestlederen.

Han skriver videre:

«Slike tilbakemeldinger som jeg og partiet har fått og gjennomgått om hvordan mennesker har opplevd situasjoner med meg, danner grunnlaget for den sterke beklagelsen jeg kom med på torsdag. Folk har oppfattet meg på en måte som jeg må ta sterk selvkritikk på. Uansett omstendigheter, så tar jeg disse tilbakemeldingene på det største alvor.

Jeg har gjort feil og har ikke alltid vært bevisst nok på rollen min og hvordan den oppleves. Det er kritikkverdig, og det beklager jeg. Det er mitt ansvar at absolutt alle jeg møter opplever det som positivt og som representativt for mine verdier og Arbeiderpartiets verdier».

Jonas Gahr Støre skriver i en epost til Nordlys at han gjentar kritikken mot sin nestleder, men ikke ønsker å uttale seg om den konkrete saken.

«Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men understreker at den klare kritikken jeg har rettet mot nestleder Trond Giske bygger på de varslene vi har mottatt».

Flere artikler fra nordlys får du her!