*Nettavisen* Nyheter.

AUF-lederen: – Ingen blir født til å hate

Statsminister Erna Solberg og leder av AUF Mani Hussaini under minnemarkeringen på Utøya onsdag 22. juli. Foto: Fredrik Varfjell

AUF-leder Mani Hussaini var klar i sin tale under minnemarkeringen på Utøya: AUF aksepterer ingen form for ekstremisme.

22.07.15 18:39

– Vi må vise mot i møte med krefter som vil splitte vårt samfunn. Det er ingen som blir født til å hate – hatet er menneskeskapt. Vi kan ikke være likegyldig i møte med hat og fremmedfrykt, sa Hussaini i sin tale.

AUF-lederen påpekte at kampen mot terroren fortsetter og viste til angrepet i grensebyen Suruc i Tyrkia, der rundt 30 mennesker ble drept mandag.

– Nær 30 unge kurdiske og tyrkiske sosialister ble drept ved grensa til Syria. De forberedte seg på å drive hjelpearbeid i krigsutsatte Kobani i Syria. Ungdom som vil hjelpe, men ble møtt med terrorens vold, sa Hussaini.

Folk var samlet i «bakken» Utøya mens AUF-lederen, Ap-leder Jonas Gahr Støre og leder Lisbeth Kristine Røyneland i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene holdt taler.

Beveget Stoltenberg tilbake

NATO-sjef Jens Stoltenberg er blant dem som er tilbake på Utøya som gjest. Norges tidligere statsminister møter øya med blandede følelser.

– Det er en blanding av sorg og vemod, men også en følelse av noe fint som handler om å oppleve fellesskapet og nærheten som 22. juli mobiliserte hos oss alle, men spesielt hos AUF-erne som var her på øya, sier Stoltenberg til NTB.

Han mener det er viktig å hedre og minnes de som mistet livet, de som ble skadd og de etterlatte.

– Det er en trist sorg som kommer til å være en del av 22. juli så lenge jeg lever, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Folk var samlet i «bakken» Utøya mens AUF-lederen, Ap-leder Jonas Gahr Støre og leder Lisbeth Kristine Røyneland i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene holdt taler. Foto: Fredrik Varfjell

Kranser og blomster

På Utøya ble minnedagen avsluttet onsdag ettermiddag med at de som deltok samlet seg nedenfor det ikoniske hovedhuset – en av de få bygningene på øya som står urørt etter gjenoppbygningen.

Med Nordahl Griegs «Til ungdommen» i bakgrunnen beveget etterlatte, overlevende og andre deltakere seg ned mot kaia for å se kransene fra regjeringen, AUF, Ap og Støttegruppen etter 22. juli. Mange la også ned egne, røde roser – arbeiderbevegelsens symbol.

– Det gjør fortsatt vondt å komme hit. Men tiden gjør noe med oss. Vi kan velge å se framover, se mot lysningen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han avsluttet markeringen.

Nytt minnested

På Utøya markeres tragedien med innvielsen av et nytt minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya.

Siden 2011 har diskusjonen gått om AUF noensinne skulle ha leir på Utøya igjen og hvilken form øya skulle ha i fremtiden. Enkelte etterlatte og AUF-ere som var til stede for fire år siden, mener det er galt at den åpnes allerede.

– Jeg er glad for at AUF har brukt tid på å holde en tett dialog med de pårørende og støttegruppa, sier Stoltenberg.

– Sett fra utsiden opplever jeg at de har greid å finne en balanse mellom å minnes og vise respekt, men samtidig ta tilbake øya og bruke den igjen. Det er en veldig vanskelig balanse, legger han til.

Det har også vært strid om det nye informasjonssenteret som åpnes i regjeringskvartalet onsdag. Flere har reagert på at bombebilen til Anders Behring Breivik er en del av utstillingen.

– Jeg forstår behovet for å lage et informasjonssenter. 22. juli er en dramatisk hendelse i norgeshistorien. Det kan ikke forties, men må behandles med den verdighet og respekt som en så brutal hendelse må behandles med, sier Stoltenberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jens Stoltenberg under minnemarkeringen på Utøya onsdag 22. juli, fire år etter terrorangrpet der 69 mennesker ble skutt og drept. Foto: Fredrik Varfjell

Klikk på bildet for å forstørre.

Minnemarkeringen på Utøya onsdag 22. juli, fire år etter terrorangrepet der 69 mennesker ble skutt og drept. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Fredrik Varfjell

Klikk på bildet for å forstørre.

Minnemarkeringen på Utøya onsdag 22. juli. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Fredrik Varfjell

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.