RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NY SKATT: AUF-leder Mani Hussaini vil ha Arbeiderpartiets landsmøte med på en ny arveavgift, med et høyere bunnfradrag enn den forrige arveavgiften som ble fjernet i 2013.
NY SKATT: AUF-leder Mani Hussaini vil ha Arbeiderpartiets landsmøte med på en ny arveavgift, med et høyere bunnfradrag enn den forrige arveavgiften som ble fjernet i 2013. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

AUF-lederen vil ha tilbake arveavgift

Sist oppdatert:
- Slag i magen på de som har mistet sine nærmeste, mener Unge Høyre.

YOUNGSTORGET (Nettavisen): - Vi ønsker å ha en ny beskatning på arv, fordi 77 av de 100 rikeste i Norge har arvet sin formue. Man sier at det er den beste måten å omfordele mellom de som har mest og minst, sier AUF-leder Mani Hussaini til Nettavisen.

Arveavgiften ble fjernet av dagens regjering i 2013. Nå ønsker altså AUF en ny arveavgift, med en litt annen innretning enn den gamle.

Se videointervju med AUF-lederen lenger ned.

Les også: Støre: - Ingen personkonflikt i Ap-ledelsen

- For de som har aller mest

Hussaini håper han får Arbeiderpartiets landsmøte med på å beskatte nordmenns arv.

- Vi ønsker ikke den beskatningen vi hadde tidligere, men en avgift som har høyt bunnfradrag slik at vi slipper å få uheldige situasjoner. Kun de som har aller mest skal være med å bidra for å løse de store oppgavene i samfunnet vårt, for å få bedre skole, bedre eldreomsorg og et samfunn der alle skal med, sier Hussaini.

Unge Høyre advarer imidlertid mot AUFs forslag til Aps landsmøte.

- Jeg håper Arbeiderpartiets landsmøte ikke lytter til AUF om gjeninnføring av arveavgiften. Det var en grunn til at den ble fjernet, sier leder i Oslo Unge Høyre, Nicolai Øyen Langfeldt, til Nettavisen.

VIDEO: Derfor vil AUF-lederen ha ny arveavgift:


Les også: - Billig distrikts-bensin er desperat triks og valgflesk

- Rammer urettferdig

Øyen Langfeldt mener arveavgiften rammer urettferdig.

- Arveavgiften rammer urettferdig og treffer spesielt hardt de som har vanskeligst for å betale den, sier han, og påpeker:

ADVARER: Leder i Oslo Unge Høyre, Nicolai Øyen Langfeld, advarer Aps landsmøte mot å vedta en gjeninnføring av arveavgiften.

- Arveavgift er ekstra slag i magen på etterkommere av dem som har mistet sine nærmeste. Det er faktisk en grense for hva politikerne skal blande seg opp i, sier Øyen Langfeldt.

Les også: DN: Maktkamp og anstrengt forhold mellom Giske og Tajik
Les også: Her hører du Jonas Gahr Støres landsmøtetale

- Unge Høyre advarer mot å gjeninnføre arveavgiften og mener det er et ekstra slag i magen på de familiene som mister sine nærmeste?

- Det er nettopp derfor at vi sier at vi ikke ønsker å gjeninnføre arveavgiften, men ønsker en ny beskatning på arv hvor vi virkelig klarer å beskatte rettferdig, for å unngå tilfeller hvor familier mister sine og blir nødt til å selge barndomsboligen fordi de må betale arveavgift, sier Hussaini.

Les også: Arbeiderpartiets lokallag kritiserer ledelsen for «tåkeprat»

Støtte fra lokallag

Også flere lokallag i Arbeiderpartiet har lagt fram forslag om å ha med en ny arveavgift i partiets partiprogram.

«Arbeiderpartiet vil utrede innføring av en arveavgift, og se denne i sammenheng med formuesbeskatningen», foreslår Oslo Arbeidersamfunn.

Sentralstyret i partiet ønsker derimot ikke en ny arveavgift.

- Har du tro på at dere vil klare å få gjennomslag for dette på landsmøtet?

- Vi foreslår den saken sammen med mange andre saker. Vi tar debattene på landsmøtene, og så får vi se hva landsmøtene har å si, sier han.

Forslaget om en ny arveavgift, er ett av flere forslag AUF har på Aps landsmøte. Landsmøtet varer fram til søndag.

Nettavisen følger Arbeiderpartiets landsmøte.

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere