*Nettavisen* Nyheter.

AUF møter Hamas

Foto: Hedda Flatø (TV 2 Nettavisen)

AUF i Oslo går tvers imot Arbeiderpartiets politikk.

Arbeiderpartiet har avgjort at ingen fra Regjeringen skal møte palestinernes flyktningminister Atef Adwan mens han er på besøk i Norge. Heller ingen andre arbeiderpartipolitikere har hittil sagt de vil møte ham. Men styret i Oslo AUF skal snakke med Hamas-ministeren i en time på søndag.

- Bør gi bistand
- Vi har tatt til orde for at regjeringen i Palestina bør inviteres på statsbesøk til Norge. Da er det naturlig når han kommer hit at AUF møter ham, sier leder av AUF Oslo, Eskil Pedersen, til TV 2 Nettavisen.

Han er sterkt uenig i Arbeiderpartiet og de andre regjeringspartienes avgjørelse om å ikke gi bistandspenger til Hamas-regjeringen.

- Jeg mener pengene bør gis til regjeringen i Palestina, ettersom den har vunnet et demokratisk valg. Det er hårreisende at man holder tilbake bistandsmidler og støtte som skal gå til palestinerne, ettersom det kan føre til en humanitær katastrofe. Det er jo positivt at EU og USA har sagt de vil finne en annen måte å gi bistand enn via regjeringen, men det spørs hvor lenge det vil vare, og om det er fornuftig, sier han.

Store mangler
Flyktningminister Atef Adwan har et hektisk program for besøket i Oslo. Lørdag formiddag møtte han representanter fra Utenriksdepartementet, og han skal også ha samtaler med flere norske stortingsrepresentanter i tillegg til ulike organisasjoner. Svært få politiske partier vil ta imot Atef Adwan. Men lørdag formiddag ble han møtt med trampeklapp av Rød Valgallianses landsmøte.

- Dette viser de som lider i Palestina at vi har mange venner her, erklærte han til den fullstappede møtesalen.

Han fortalte at den humanitære situasjonen i de palestinske områdene er alvorlig på grunn av at andre land holder igjen pengeutbetalinger.

- Palestinerne er under beleiring. Vi har ikke nok mat, medisin, melk til barna eller bensin. Til og med papir har vi så lite igjen av at vi måtte utsette flere eksamener, fortalte han i talen.

- Ingen god løsning
Den såkalte Midtøsten-kvartettens avtale om å gjenoppta utbetalinger av bistandspenger til palestinerne, men uten at de går via Hamas, tror han ikke er en god løsning.

- Jeg tror dette vil forlenge palestinernes lidelser. De har bestemt seg for at det må lages en helt ny institusjon for å kanalisere pengene, men uten å sørge for at de nødvendige mekanismene for å få til dette, er på plass. Det er ikke bra nok, sier Adwan til TV 2 Nettavisen.

Han sier han synes synd på nordmenn for at Norges regjering ikke ville innvilge to andre av Hamas’ parlamentarikere visum.

- Man frykter det man ikke kjenner. En journalist sa til meg at mange mennesker her frykter meg. Jeg svarte at hvis jeg hadde hatt en kniv, kunne de være redde for meg, men jeg er en gentleman. Jeg prøver bare å forklare mitt syn, erklærer Adwan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag