RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Illustrasjon
Illustrasjon Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Autist forsøkte å voldta gutter

Sist oppdatert:
35-åringen dro sitt offer (10) ned i en undergang og han forsøkte å voldta ham. Da han mislyktes, dro han gutten med seg mot skogen.

Den autistiske mannen ble dømt til tvungen omsorg i Nordhordland tingrett.

Årsaken var at tingretten mente det var stor fare for gjentakelse, hvis ikke den psykisk utviklingshemmede 35-åringen fikk tettere oppfølging.

Stoppet av mor
Mannen er allerede en kjent overgriper, etter at han i 2003 rev med seg en seks år gammel gutt inn på handicap-toalettet i en idrettshall utenfor Bergen. Inne på toalettet var han i ferd med å forgripe seg, men ble stoppet av guttens mor som dundret på døren utenfor.

I april 2005 gjentok det seg, da han forfulgte to gutter på hjemveien fra skolen. Etterhvert ble guttene oppmerksomme på 35-åringen og begynte å løpe. Men mannen la på sprang etter og fikk tak i den ene ti-åringen. Den livredde gutten ble trukket ned i en fotgjengerundergang og lagt i bakken. Den autistiske mannen la seg oppå gutten, mens han gjorde samleiebevegelser. Etter 15 minutter rev han gutten opp av bakken og begynte å føre ham mot et skogholt i nærheten. Men en forbipasserende fikk stoppet dem før de gikk inn blant trærne.

Dro med seg gutt
Bare to måneder senere forsøkte han å kidnappe en annen ti år gammel gutt. 35-åringen passerte gutten og hans bror mens de var på lekeplassen ved et handlesenter. Med stor kraft dro han gutten av en gyngehest og ut døren. Broren fulgte etter og tryglet mannen om å slippe ti-åringen. Han var da på vei mot et hus 30 meter unna. Omsider slapp han taket og brødrene flyktet. I politietterforskningen som fulgte, fortalte 35-åringen at han hadde hatt «opplevelser» i kroppen, noe som ble tolket som seksuelle reaksjoner.

Tingretten konkluderte med at 35-åringen var straffri på grunn av sin psykiske utviklinghemming, men så det som nødvendig at han settes under tvungen omsorg i en institusjon. Fram til i dag har han bodd i bofellesskap, men retten fant ikke denne løsningen å være tilfredsstillende, blant annet på grunn av gjentakelsesfare.

Reell fare for gjentakelse
«Retten slutter seg til de sakkyndiges vurderinger og har funnet at det foreligger reell og kvalifisert fare for slike alvorlige forbrytelser som omfattes av tiltalen.»

Mannen flyttes nå til St. Olavs Hospital i Trondheim, som er eneste sykehus i landet med en avdeling for personer dømt til tvungen omsorg. Med tiden kan det bli aktuelt med tilbakeføring til 35-åringens hjemkommune.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere