RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Illustrasjonsfoto Scanpix)

Autist sex-misbrukt av støttekontakt

Sist oppdatert:
I 18 år ble den psykisk utviklingshemmede mannen seksuelt misbrukt av sin langt eldre støttekontakt.

Den 70 år gamle støttekontakten må i fengsel for å ha utnyttet autistens svakthet og avhengighetsforholdet han hadde til ham. Men Bergen tingrett mente likevel han ikke hadde misbrukt sin stilling.

På 7-års-stadiet
Fra slutten av 1970-tallet og fram til 1997 var mannen støttekontakt for den nå 45 år gamle autistiske mannen. De første året var kontakten i regi av det offentlige, mens resten av perioden var basert på privat initiativ fra 70-åringens side. Bare kort tid etter at støttekontakten møtte autisten, startet han det seksuelle misbruket av den da 19 år gamle mannen.

Autistens mentale nivå blir anslått til å ligge på 7-11 årsalderen. De seksuelle handlingene fortonte seg som ukjente for den umodne mannen, men støttekontakten lokket ham likevel med alle midler for å få ham til sengs. Til politiet har 70-åringen forklart at de to pleide å se barne-tv sammen, for så å ha sex, noe 45-åringen bekreftet i et dommeravhør.

- Vi gikk inn på rommet hans og kledde oss naken. Det var han som hadde funnet på det til meg. Han der NN (tiltalte, red.anm) dummet seg med meg. Det kunne gjøre vondt, og jeg likte det ikke. Han sa at det var noe hemmelig og jeg måtte ikke si det til noen, sa den autistiske mannen i dommeravhøret som ble avspilt under rettssaken forrige uke.

- Misbrukte ikke tillit
70-åringen innrømmet straffskyld i starten av rettssaken, men mente det var feil å påstå at overgrepene var et alvorlig tillitsbrudd.

- Jeg har erkjent skyld, men føler ikke at jeg misbrukte tilliten hans. Det var aldri snakk om noe press, sa 70-åringen i sin forklaring, før han beskrev sitt offer som «enkel, enfoldig, snill og hyggelig».

Men retten var av en annen oppfatning. Den mente 70-åringens omgang med den psykisk utviklingshemmede mannen var et klart tillitsbrudd. Men fordi overgrepene som skjedde før 1987 er foreldet, ble han ikke dømt for å ha misbrukt sin stilling. Etter 1980 var han ikke offentlig støttekontakt, og retten mente samværet de hadde etter dette ikke kunne betegnes som et støttekontakt-forhold.

Skadet seksualitet
Likevel slo retten hardt ned på 70-åringens handlinger.

«De forbrytelser tiltalte skal domfelles for er av meget alvorlig karakter. (...) Tiltalte har utnyttet et omsorgs- og avhengighetsforhold og forholdet har pågått over lang tid. Fornærmede var ikke seksuelt moden på det tidspunkt overgrepene fant sted, og mentalt sett er han fremdeles å anse som et barn. Fornærmede viser tegn til å ha fått skadet sin seksualitet.» heter det i dommen.

Nå må støttekontakten i fengsel i ett år og seks måneder. Han må også betale 100.000 kroner i erstatning til sitt offer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere