RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arne Lutro

Avdødes mor orket ikke være med

Sist oppdatert:
BERGEN TINGRETT (TV 2 Nettavisen): - Jeg orker ikke å se stedet, sier mor til avdøde Jan Matias Berge (34) til TV 2 Nettavisen. Hun uteble da retten var på befaring på brannstedet onsdag ettermiddag. En 35-år gammel kurder er tiltalt etter mordbrannparagrafen.

Tydelig beveget satt moren til den avdøde 34-åringen på bakerste rad i Bergen tingrett onsdag. Omgitt av familien tørket hun kinnene etter hvert som tiltalebeslutningen mot den 35-år gamle kurderen fra Irak ble lest opp.

Mannen er tiltalt etter mordbrannparagrafen og for å ha ødelagt verdier for nesten 3 millioner kroner under brannen i Møllendalsveien 63a i Bergen om morgenen 6. mars 2001.

Nekter skyld
35-åringen nektet straffskyld på alle punkter da rettsaken mot ham startet i Bergen tingrett onsdag.

Kurderen er tiltalt for å ha antent brennbart materiale i hybelen sin. Inne i hybelhuset lå de fleste og sov. I tiltalebeslutningen skriver påtalemakten at det bare var hell som gjorde at ikke flere omkom.

31 personer rakk å evakuere bygningen. En mann omkom.

Sprikende forklaringer
35-åringens forklaring i retten onsdag bar preg av inkonsekvens og forvirring. Han motsa seg selv flere ganger, og forklaringen hans stemte dårlig med tidligere forklaringer i politiavhør.

- Jeg hadde seks venner på besøk denne kvelden. Vi skulle feire muslimsk jul, spise mat, drikke og høre på musikk, forklarte kurderen.

Selv hevder tiltalte å ha drukket fire liter med vin og en liter sprit i løpet av kvelden og skylder på beruselsen, dårlig hukommelse og misforståelser med tolker i avhør som årsak til uoverensstemmelsene i sine forklaringer.

Dro på nattklubb
Da vennene dro rundt midnatt, hevder mannen at han dro på byen for å gå på nattklubb. 35-åringen sier han først oppdaget brannen da han kom hjem fra byen.

- Jeg gikk inn i gangen og det var tjukt med røyk. Jeg hørte folk som skrek og jeg prøvde å varsle vaktmesteren, forklarte kurderen.

I sin innledning sa aktor Jarle Golten Smørdal at påtalemyndigheten vil prøve å bevise at tiltalte aldri gikk ut på byen, men var til stede i leiligheten hele kvelden, eller var tilbake i god tid før brannen startet.

Gikk feil og døde

Under befaringen i Møllendalsveien 63a onsdag fikk retten se rommet hvor kurderen skal ha bodd da brannen startet. For å komme dit måtte følget passere gjennom fellesrommet i første etasje, hvor den omkomne ble funnet etter brannen. Ingen fra den omkomne sin familie var til stede under befaringen.

Påtalemyndigheten antar at den omkomne har gått feil da han skulle komme seg ut av det røykfylte huset, og døde som følge av røykforgiftning.

Bergen tingrett har satt av åtte dager til rettssaken, og det er kalt inn hele 31 vitner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere