*Nettavisen* Nyheter.

Avgjør skyldspørsmålet for folkemordtiltalt rwander

HAR HELE TIDEN NEKTET SKYLD: Sadi Bugingo (med ryggen til) sammen med sin forsvarer Harald Stabell da tingretten startet sin behandling av saken i september 2012. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Borgarting avgjør skyldspørsmålet i banebrytende rettssak.

16.12.14 16:10

OSLO (Nettavisen og NTB): - Kjennelsen er ventet i dag eller i morgen, sier seksjonsleder Liv Gunn Johannessen ved Borgarting lagmannsrett til Nettavisen tirsdag.

- Dette kan ta lang tid. Det er en svært omfattende sak, sier forsvarer Brynjulf Risnes til NTB.

Det er en jury i Borgarting lagmannsrett som nå skal avgjøre skyldspørsmålet i ankesaken mot den folkemordtiltalte Sadi Bugingo (49), som kom til Norge i 2001.

Påtalemyndigheten har prosedert på at Bugingo må kjennes skyldig i medvirkning til drap på over 2000 mennesker under folkemordet i hjemlandet i 1994.

Skal svare ja eller nei på 20 spørsmål

Bugingo selv har hele tiden hevdet sin uskyld. Han var selv på plass og fulgte rettsbelæringen tirsdag.

Juryen skal svare ja eller nei på 20 hovedspørsmål, i tillegg til 20 tilleggsspørsmål. Dersom den ikke er kommet til enighet innen klokken 18, fortsetter rådslagingen onsdag.

Dersom kjennelsen lyder på at norsk-rwanderen er skyldig, skal straffeutmålingen avgjøres i januar.

Skal ha åpnet dørene for drapsmennene

Bugingo er tiltalt for blant annet å ha kjørt en gruppe drapsmenn til kommunehuset i Kibungo, der mange tutsier hadde søkt tilflukt, og slått opp dørene så drapsmennene kom seg inn. Han er også tiltalt for å ha hjulpet til med å hente folk ut fra et sykehus og frakte dem til et annet sted der de ble drept.

- Forsto han hva han var med på, og handlet han med overlegg? spurte dommer Hans-Petter Jahre i sin rettsbelæring onsdag.

Nå avgjøres skyldspørsmålet en gang for alle. Selv om saken kan ankes til Høyesterett, kan ikke landets øverste domstol ta stilling til skyldspørsmålet.

Fikk 21 år i tingretten

Bugingo, som er bosatt i Bergen, ble i oktober 2013 dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett. Han anket på stedet, og etter utsettelser startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett i august.

Første i sitt slag

Saken er banebrytende i norsk rettshistorie. At den i det hele tatt kom opp for retten i Norge skyldes at man på det tidspunktet etterforskningen startet var usikker på om det var mulig å utlevere den da siktede til Rwanda på grunn av rettstilstanden der og fordi det heller ikke var kommet noen utleveringsbegjæring fra Rwanda.

Drapene som omhandles i tiltalen skjedde i byen Kubongo nordøst i Rwanda i perioden 6. til 23. april 1994. De drepte tilhørte i hovedsak den etniske gruppen tutsier. I disse aprildagene ble det drept anslagsvis 70.000 mennesker i dette området. Drapene var en del av folkemordet i Rwanda, der rundt 800.000 mennesker ble drept fra april til juli det året. Mange av de som ble drept hadde søkt tilflukt i forsamlingslokaler og offentlige bygg.

KART: Kartet viser hvor drapene skjedde ifølge tiltalen.

HTML EMBED


Det ble opprettet en egen spesialenhet i Kripos som startet etterforskning av Bugingo i 2007, og året etter ble han pågrepet.

Les tidligere saker:

Nekter for medvirkning til over 2000 drap

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.