Gå til sidens hovedinnhold

Avhør i Abu Ghraib stanset Krekar-saken

RIKSADVOKATENS KONTOR (TV 2 Nettavisen): Et avhør i det beryktede Abu Ghraib-fengselet var den direkte årsaken til at Økokrim stanset etterforskningen av mulla Krekar.

Abu Ghraib-fengselet i Bagdad er blitt beryktet etter at amerikanske soldater har mishandlet irakske fanger der.

«Årsaken til at Økokrim avbrøt etterforskningen i februar 2004 var opplysninger politiet mottok fra et vitne i et amerikansk fengsel i Bagdad under et to-dagers avhør 16. og 17. februar s.å.», heter det i redegjørelsen fra riksadvokaten.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, fulgte med og kunne stille spørsmål via videotelefon fra Økokrims lokaler i Oslo.

Nok er nok
Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener det var riktig å etterforske mulla Krekar, men er ikke tvil om at nok er nok.

Busch gikk grundig gjennom alle forhold i saken da han tirsdag ettermiddag holdt pressekonferanse om henleggelsen av siktelsene mot mulla Krekar.

- Selv om det har kostet mye, måtte etterforskningen mot Krekar iverksettes. Norge som rettsstat kunne ikke ha en uavklart sak som vi ikke prøvde å etterforske, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Han begrunnet dette med opplysningene som forelå om Ansar al-Islam og mulla Krekar høsten 2002, siden gruppen var ført opp på listen til FNs Sanksjonskomite over organisasjoner med tilknytning til al-Qaida - og siden den personen som i en periode hadde vært leder for organisasjonen, hadde opphold her i landet.

- Det ville vært en forsømmelse å ikke etterforske saken, presiserte Busch.

- Han er uskyldig
Etter tre og en halv måneds gjennomgang av Krekar-saken, har Riksadvokaten kommet fram til at det nå er etterforsket nok, og at saken dermed henlegges.

- Krekar har da et krav på å bli bedømt som uskyldig. Vi finner det vanskelig å beordre ytterligere etterforskning. Dermed setter vi strek, sa Busch til pressen. Krekar frikjennes på alle punktene han har vært siktet for.

Riksadvokaten la ikke skjul på at det hadde bydd på noen utfordringer å få avklart Krekars rolle i Ansar al-Islam.

- For oss er det ingen tvil at han var leder for organisasjonen inntil han forlot Irak, men etter vår vurdering er det ikke grunnlag for å konstatere at ulovlige handlinger ble utført mens Krekar var leder, sa Busch.

Ikke påtrykk fra USA
- Vi har ikke hatt noen kontakt eller påtrykk fra amerikanske myndigheter mens saken har vært her hos oss, ei heller fra norske myndigheter, opplyste Busch på pressekonferansen.

På spørsmål presiserte han at han ikke ønsker å ha noen mening om kommunalminister Erna Solbergs vedtak om å utvise mullaen til Irak.

- Det blir galt av meg å vurdere dette, men jeg går ut fra at de ser på vårt vedtak, sier Busch.

- Kunne ikke brukes
En viktig grunn til at saken henlegges, blir begrunnet med truslene som ble fremsatt mot et 20 år gammelt vitne i Irak.

- Vi ønsker å avslutte etterforskningen fordi vitnet var blitt truet av Ansar al-Islam. Dette ble fryktelig vanskelig for norsk politi og påtalemyndigheter, sa Busch.

Han sa at avhørene skjedde i samarbeid med amerikanske myndigheter, men de var ikke til stede under avhørene.

- Avhørene kan ikke brukes som bevis, det er heller ikke mulig å foreta nye avhør, sa Busch.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter