RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avlyttet 288 telefoner i fjor

Foto: Scanpix
Politiet avlyttet i fjor telefoner i 288 saker. Nesten 1100 telefoner eller andre kommunikasjonsanlegg ble avlyttet, og metoden ga resultat i over halvparten av sakene.

Det viser tall Riksadvokaten fredag la fram over politiets bruk av kommunikasjonskontroll i fjor. Kommunikasjonskontroll innebærer telefonavlytting og annen kontroll på telenettet, for eksempel mellom datamaskiner.

Ifølge en pressemelding fra riksadvokat Tor-Aksel Busch førte slik avlytting og kontroll til beslag, pågripelser eller informasjon av såkalt etterforskningsmessig verdi i over halvparten av sakene. Han understreker at antall mistenkte i sakene der det ble brukt kommunikasjonskontroll er langt mindre enn det antall telefoner som ble avlyttet.

Offentliggjør ikke
Men noe nøyaktig tall over resultatene vil han ikke offentliggjøre.

- Av etterforskningsmessige grunner avstår en fra å offentliggjøre det eksakte antall, siver Busch i pressemeldingen.

Regjeringen krevde tidligere i vår at resultatene av avlyttingen måtte kartlegges slik at det ble registrert om det tas ut tiltale og eventuelt avsies dom som følge av telefonavlytting.

Selv om Riksadvokaten fredag ikke ville ut med noen eksakte tall, sier førstestatsadvokat Kjerstin Kvande hos Riksadvokaten til NTB at Justisdepartementet vil få det de har bedt om.

Viktig metode
Riksadvokaten understreker at telefonavlytting er en viktig etterforskningsmetode i arbeidet mot organisert kriminalitet fordi indre disiplin i miljøene og trusler mot vitner gjør det vanskelig for politiet å skaffe bevis ved andre etterforskningsmetoder.

- Mulighetene for å bekjempe organisert kriminalitet vil utvilsomt bli vesentlig forringet dersom politi og påtalemyndighet ikke kunne benytte kommunikasjonskontroll i sitt arbeid, skriver Busch.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere