*Nettavisen* Nyheter.

Avlytting frigis - politiet betenkt

Politiforbundets Arne Johannessen er betenkt over at timevis med avlyttingsmateriale i Nokas-saken skal sirkulere blant forsvarerne.

20.09.05 19:07

Kommunikasjonskontroll - eller KK – kalles det når politiet avlytter telefonen din eller leser eposten din. Ordningen kan brukes i saker med strafferamme på ti år eller mer.

Personlig informasjon
På kjøpet får politiet kunnskap om en mengde personlige forhold de ikke har noe med.

Etter kjennelsen i Høyesterett skal forsvarerne i Nokas-saken nå få oversikt over avlyttingsmaterialet politiet anser som irelevant for saken.

- Negative virkninger
Lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er bekymret for hva som skjer hvis denne type opptak får flyte fritt i norske rettssaler.

- Bruken av kommunikasjonskontroll kan bli mye mer vanskelig. Jeg regner med at det blir en skikkelig evaluering og gjennomgang av de erfaringene vi har ut i fra kjennelsen i Høyesterett. Men jeg ser umiddelbart at det kan gi en del negative virkninger i forhold til etterforskning, sier Johannessen til TV 2 Nyhetene.

Gjennom over 200 rettslige kjennelser har politiet avlyttet 33 personer i Nokas-saken. Det er trolig ny rekord.

Klikk på bildet for å forstørre.

Deler ikke bekymring
Tidligere overvåkingssjef Ellen Holager Andenæs, som forsvarer Thomas Thendrup i Nokas-saken, viser ingen forståelse for Johannessens hjertesukk:

- Det er konsekvensen av å foreta telefonkontroll. Det er selvfølgelig meget ubehagelig for dem som blir avlyttet at opplysningene blir spredt, men det er konsekvensene, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag