RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avsky er genetisk betinget

Blir du kvalm når sidemann på toget snyter seg, eller hvis du ser et åpent sår? Forskere hevder denne avskyen er innprogrammert i oss.

Ifølge forskerne er oppfattelsen av at visse ting er ekle, faktisk en biologisk beskyttelse mot farlige bakterier. Forskerne bak den ferske undersøkelsen, publisert i den anerkjente vitenskap journalen Biology Letters, samlet data fra rundt 40.000 mennesker over hele kloden.

Resultatet var forbløffende: Mennesker fra hele verden fant de samme tingene like avskyelige. Og det samtlige fant mest frastøtende, var bilder av smittefarlige objekter, melder BBC News Online.

Ikke kulturellt betinget
Studiene støtter derfor teorien om at menneskene er biologisk programmert til å unngå visse ting, som avføring, sår, råtten materie og kroppsvæsker. Tidligere har man trodd at denne avskyen har vært tillært og kulturelt betinget.

- Vi er genetisk programmert til å føle avsky for ekskrementer. Men du kan ikke lære et barn til å føle avsky mot appelsiner eller godteri, sier ledende forsker Dr Val Curtis til BBC News Online.

Forskerne ved London School of Hygiene and Tropical Medicine fant også at kvinner var mer sensitive enn menn, og at dette kan forklares med at de tradisjonelt sett har hovedomsorg for barna.

Grønt verre enn blått
Deltagerne i undersøkelsen ble forøvrig presentert følgende bilder: En gjørmete fotball, et rent og et infisert sår, lus, en veps, og gørr i ulike nyanser. Samtlige deltagere beskrev også gørr i grønt og gult som mer kvalmende enn blått, antagelig fordi fargene minner om kroppsvæsker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere