*Nettavisen* Nyheter.

Avslørende melketest

TV 2 Nettavisens test viser at langt fra alle melkeprodukter inneholder så mye som emballasjen lover. Se resultatene her.

10.04.06 18:35

Les også:En liter er ikke en liter

Les også: Tines løsning: En kilo melk

Du får minst for pengene når du kjøper kulturmelk, skummet kulturmelk og kefir. Vår test viser at det mangler nesten en halv desiliter per kartong.

Har målt i to år
Det var ekteparet Voie på Nes Verk i Tvedestrand som mandag gjorde oss oppmerksomme på de små mengdene.

Per Voie bruker jevnlig Tine kulturmelk i hardangerlefser og munker, og har lagt merke til at kartongene inneholder helt ned i åtte desiliter kulturmelk.

Voie har jevnlig målt innholdet i kartongene gjennom de to siste årene.

Mens de vanlige melketypene inneholder literen sin, er kartonger med surnet melk langt raskere å tømme. Vi fikk bare 9, 5 desiliter kulturmelk, og 9, 6 desiliter skummet kultur og kefir i vårt litermål.

MELKETYPE

MENGDE

Tine skummet melk:

10,0 dl

Tine ekstra lett:

10,0 dl

Tine lettmelk

10,0 dl

Tine lett økologisk

10,0 dl

Tine helmelk

10,0 dl

Tine skummet kultur

9,6 dl

Tine kulturmelk

9,5 dl

Tine kefir

9,6 dl

Tine biola med blåbær

10,0 dl

Tine appelsinjuice med fruktkjøtt

10,0 dl

- Jeg har spurt hvorfor jeg ikke får en liter når jeg skal ha en liter. Da er spørsmålet om de har en forklaring på dette, sier Voie til TV 2 Nettavisen.

Det har imidlertid Tine ikke.

- Jeg snakket med Voie fredag. Vi skal invitere han og kona til anlegget. Han var svært interessert i å se på hvordan vi kontrollerer mengdene, sier informasjonssjef Olav Håland i Tine Sør.

Derimot har han ingen forklaring på hva som har skjedd. Han sier også at ingen tidligere har klaget over for lite melk på kartongen.

Rett til prisavslag
Forbrukerrådet mener at manglende melk gir rett til prisavslag.

- Det høres jo ikke bra ut at det ikke er en liter i en liter, sier jurist Jon Lange i Forbrukerrådet til TV 2 Nettavisen.

Han har ikke hørt om denne eller lignende saker tidligere. Dersom melkekartongen inneholder mindre er det en kjøpsrettslig mangel som i prinsippet gir rett på prisavslag.

- Var det 9,9 dl ville jeg si at det var et naturlig avvik som man kanskje kan godta. Men hvis det systematisk er for lite i kartongene, må Tine rett og slett justere dette og sørge for at det blir en liter på literskartongene, sier Lange.

Liknende opplevelser med andre produkter? Send en mail til vaktsjef@nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag