*Nettavisen* Nyheter.

Avslører hemmelig Krekar-materiale

Økokrim vil avsløre hittil hemmelige kjennelser og etterforskningsmateriale når varetektfengslingen av mulla Krekar blir behandlet i lagmannsretten.

06.01.04 09:33

I et siste forsøk på å få varetektsfengslet mulla Krekar vil Økokrim legge fram alt etterforskningsmateriale de i Krekar-saken. Krekar ble løslatt i Oslo tingrett, men blir sittende i varetekt på oppsettende virkning til lagmannsretten har behandlet saken.

- Hvis Krekar nå blir løslatt, vil planlagte etterforskningsskritt bli helt forspilt, sa Grimstad i retten mandag.

- Fare for vitner liv
Derfor vil Økokrim nå legge fram all informasjon de har. Grunnen til at dette ikke ble gjort i tingretten, er at Økokrim ikke trodde det skulle være nødvendig for å få Krekar varetektfengslet, og at de ønsket å holde ting hemmelig.

- Av hensyn til vitners liv og helse, samt av etterforskningsmessige hensyn, valgte vi ikke å legge fram alt materiale i Oslo tingrett. Det vil vi gjøre når saken blir behandlet i lagmannsretten, sa Erling Grimstad etter at Økokrim ikke fikk medhold i varetektsfengsling av mulla Krekar i Oslo tingrett mandag.

Kritisk til Økokrim
For første gang på lenge lettet Grimstad på sløret i Krekar saken. Kjennelsen mandag var en betydelig nedtur for Økokrim. Utenfor rettssalen i Tinghuset ble Grimstad spurt om denne saken nå begynner å ligne trakassering av mulla Krekar.

Økokrim-sjefen svarte da med å fortelle at politiet vet mer om Krekar enn hva offentligheten gjør.

- Det er ofte slik i politietterforskning at vi ikke kan legge fram alt vi har av materiale for offentligheten. Dermed blir sakene farget av forsvarets side. Den endelige konklusjonen kommer først etter en eventuell dom, sa Grimstad til Økokrims forsvar.

Hemmelige kjennelser
Og alt materiale vil ifølge Økokrim komme fram i Gulating lagmannsrett. Hva dette materialet består i ønsker ikke Grimstad å si. Egentlig skulle dette altså forbli hemmelig til 27. januar.

Grimstad påpekte i Oslo tingrett at Økokrim har fått medhold i bruk av tvangsmidler i Krekar-saken i kjennelser fra 4. november og 22. desember. Ifølge Grimstad hadde Oslo tingrett flere opplysninger å forholde seg til da disse hemmelige kjennelsene ble gitt.

- Retten har to ganger tidligere konkludert med at det er skjellig grunn til mistanke. Vi har i stor grad avslørt alle de faktiske forhold rundt disse sakene, sier Grimstad.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer er det her snakk om avlytting av mulla Krekar. Økokrim fikk i disse kjennelsene også medhold i at de skulle hemmeligholdes frem til 27. januar i år. Dette av etterforskningsmessige hensyn. Disse kjennelsene var også holdt hemmelig for Krekars advokat Brynjar Meling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.