*Nettavisen* Nyheter.

Avsløringer skremmer asylsøkere

Tallet på asylsøkerbarn som kommer alene til Norge er falt dramatisk etter at tannundersøkelser og røntgenfotografering av hendene ble innført.

19.03.04 06:50

Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser til TV 2 Nettavisen at antall enslige, mindreårige, asylsøkere til Norge er kraftig redusert etter at de har avslørt at to av tre søkere jukser på alderen.

I september i fjor kom det 101 personer til Norge som sa at de var enslige, mindreårig asylsøkere. I februar i år var tallet redusert til 26 personer.

Ny metode
Bakgrunnen for den kraftige reduksjonen er en ny sjekkemetode som UDI innførte for ett år siden.

Ved hjelp av tannundersøkelser og røntgenfotografering av hender kan leger nå fastslå nesten eksakt hvor gammel de mindreårige asylsøkerne er.

Tanntestingen startet som et prøveprosjekt i oktober 2002, mens ordningen trådte i kraft 1. februar 2003.

Kjent i søkerlandene

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ryktet om testingen i Norge har begynt å gå i asylssøkerlandene, sier direktør Trygve Nordby (bildet) i Utlendingsdirektoratet (UDI) til TV 2 Nettavisen.

Testingen har avslørt et omfattende juks, viser tall fra UDI og universitetet Oslo.

Av totalt 616 som UDI hittil har sjekket alderen på, var hele to av tre asylsøkere klart eldre enn 18 år.

Omtrent 25 prosent er blitt bedømt til å være 25 år eller mer, viser en undersøkelser som professor dr. odont Tore Solheim ved universitetet i Oslo har publisert i tidsskriftet Nordisk Rettsmedisin.

Koster mindre
Alderen har betydning for hvordan myndigheter som skole, politi, barnevern og overformynderi skal forholde seg til asylsøkeren.

Asylsøkere over 18 år krever færre ressurser, men UDI-direktør Trygve Nordli er mest fornøyd med signaleffekten som avsløringene har hatt.

Totalt oppga 916 personer at de var enslige mindreårige asylsøkere i 2003.

Flest gutter
Tall fra UDI viser at flesteparten, 306, kom fra Afghanistan. Somalia (117), Irak (108) og Etiopia (57) var også høyt representert.

771 av de 916 var gutter.

Nordby understreker at UDI lar tvilen komme søkeren til gode i de tilfellene der de fortsatt er i tvil om hvor gammel søkeren er etter tannundersøkelser og røntgenfotografering av hender.

Han er glad for at agenter som tjener penger på å sende folk over landegrensene nå har erfart at de ikke lenger kan misbruke systemet i Norge

- Dette ble en inngang for å misbruke systemet. Vi ønsker jo å gi et ordentlig behandling til enslige mindreårige som trenger omsorg og vår beskyttelse. Her var det stadig økende grupper som trenger omsorg og beskyttelse. Nå har vi fått en slutt på det, sier UDI-direktøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag